Családi életre nevelő kurzust indított a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség

Hazai – 2019. október 9., szerda | 13:15

A Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség a 2019/20-as tanévben Családi életre nevelés címmel indított kurzust az egyetemi hallgatók számára, melynek alkalmai szabadon látogathatók, nyitottak minden érdeklődő számára. Az első alkalomra október 1-jén került sor.

Október 1-jén Rosta Gergely közgazdász, szociológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának egyetemi docense, korábban a Münsteri Egyetem Vallásszociológia Tanszékének tudományos munkatársa tartott előadást. Az előadó kifejtette, hogy a családpolitikai intézkedések, a gazdasági mutatók, a demográfiai változások jelentősen meghatározzák a fiatalok élethelyzetének, a családalapítási folyamatoknak és a társas kapcsolatoknak az alakulását. Azonban csak egy dolog, milyen trendet és statisztikát vázolnak számunkra ezek a mutatók. A másik fontos eleme a társadalmi folyamatoknak az emberek fejében kialakult gondolatrendszer, amely alapjaiban határozza meg az egyéni életutat, majd az egyénekből felépülő társadalom útját.

Az elmúlt évtizedek mutatóit tekintve a család fontossága töretlen a fiatalok körében. Emellett azonban érzékelhető, hogy kitolódik a házasságkötés, a gyermekvállalás. A nők számára fontossá válik az oktatást követően a szakmai karrier kiépítése, a biztos munkahely. A fiatalok ahhoz, hogy házasságot kössenek, egyre jobban ragaszkodnak a biztos anyagi háttérhez. Ezt súlyosbítja az ingatlanárak emelkedése és a versenyképes munkabér igénye. Különbséget találunk abban, hogy a párok gondolati síkon hány gyermek vállalását tartják ideálisnak, mennyit terveznek, illetve ténylegesen mennyi születik a családokban. Az elkötelezett párok körében a tudatosság mellett egyre inkább szerepet játszanak a pillanatnyi érzelmi mutatók, amelyek egyre gyakrabban ösztönzik a válást mint megoldásformát. Mindezek ellenére valóban az látszik, hogy a családban való élésnek, a családi közösségre való törekvésnek kiemelt szerepe van a mai ifjúság számára, a tendenciák az egyének gondolatvilágának változásait, a családi szerepekről és modellekről kialakult képek dinamikáját tükrözik.

Rosta Gergely azt is bemutatta, milyen hatással van a fiatalkori vallásos élet – azon belül is a családban való vallásos nevelés, valamint az intézményi keretek között, egyházi iskolában kapott vallási nevelés – a későbbi, felnőttkori vallásgyakorlásra. A kutatások azt mutatják, hogy a családban kapott vallásos neveltetésnek van a legmeghatározóbb ereje az egyének számára. Egy felnőtt nagyobb eséllyel gyakorolja a hitét abban az esetben, ha fiatalkorában a családon belül is megtapasztalta a vallásgyakorlást, mint ha kizárólag egyházi iskolában találkozott volna a hitélettel. Egyértelmű tehát, hogy a felelős, keresztény életre való nevelés, felnőtté válás folyamatának alapköve a keresztény értékek családon belüli megtapasztalása és megélése.

A kurzus további alkalmaira október 8-án, 15-én és 22-én kerül sor, 16 órától. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az előadók között lesz a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye két lelkipásztora, Törő András és Kálmán József, akik a szociológiai szempontok után lelkipásztori szemszögből beszélnek majd a család szerepéről.

A teljes beszámoló ITT olvasható el.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria