Családoknak és időseknek juttat palántákat a Máltai Szeretetszolgálat és a Karitász

Hazai – 2020. május 26., kedd | 11:42

Összesen 15 ezer haszonnövény-palántát ajánlott fel rászoruló és idős emberek számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A palántákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak, valamint a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának adtak át; május 25-én a központ Rózsakertjében vették át az intézmények képviselői.

Az uborka-, paprika- és paradicsompalánták mellé olyan társnövényeket is adományozott a NAIK, melyek természetes védelmet nyújtanak a kártevők ellen.

Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az átadás alkalmával elmondta, a növények jelentős része bentlakásos intézményekben vagy saját lakásaikban élő idős emberekhez kerül, akik a koronavírus-járvány miatt március óta szeretteiktől elzárva élik az életüket. Számukra a kertészkedés kikapcsolódás és értékteremtő foglalkozás is. A szeretetszolgálat intézményeiben az ültetés köré további mozgást és memóriát fejlesztő feladatokat szerveznek a gondozók. A palántákból kerül a fogyatékkal élők otthonaiba és a szeretetszolgálat hajléktalan embereket foglalkoztató programjaihoz is.

„A palánták további része olyan családokhoz fog kerülni, akiknek megroppant az anyagi helyzete a járvány miatt, és tartalékaik végesek, vagy egyáltalán nincsenek. Az ő öngondoskodásukat szeretnénk erősíteni ezekkel a palántákkal és azzal, hogy a Kiskert programunkban, melyet kifejezetten nehéz sorsú falvakban indítottunk, a növények mellett a hozzájuk kapcsolódó tudást is átadjuk a családoknak” – részletezte Győri-Dani Lajos.

A Kiskert programban több mint 6 ezer család kapott lehetőséget arra, hogy megművelje saját háztáji kiskertjét, amelyhez szakmai segítséget és egy egész kiskertre elég vetőmagot és vetőburgonyát adott a szeretetszolgálat. A több tízezer vetőmag után a NAIK felajánlása nyomán uborka-, paradicsom- és paprikapalánták is kerülnek a családokhoz. A programhoz kapcsolódó segédanyagokat, praktikus tanácsokat a KicsiKert Facebook-oldalon találják meg a háztáji kertek gondozását végző családok.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, a palántákat a Karitász Öngondoskodó háztartás elnevezésű programjában részt vevő családok kapják meg. „Ígérjük, hogy jó földbe kerül a mag és a palánta, és reméljük, bőséges termést is hoz” – mondta az igazgató.

Karsay Ferenc XXII. kerületi polgármester elmondta, a városrész évszázados borászati hagyományait ma is őrzik az ott működő pincészetek, a növénytermesztéshez kapcsolódóan pedig működik a kerület virágprogramja, melyben idén haszonnövényeket is kérhettek a kerületi lakosok. A járvány elleni védekezés miatt a növényeket az önkormányzat segítő szolgálata szállítja házhoz.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az átadáson kifejtette az agrárszektor fontosságát, valamint hogy az ágazat járvány utáni túlélését a kormány támogatása mellett az is segíti, ha magyar termékeket vásárolnak az emberek.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója elmondta, az intézet küldetésének tartja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet és a vidéki életformát a maga eszközeivel népszerűsítse, az innováción és az új tudományos eredmények megismertetésén keresztül. „Miután a világjárvány idején látványosan felértékelődött az agrárium és a hazai élelmiszer jelentősége, elindítottuk a Gondozd otthon kampányt, amelyben eljuttatunk olyan palántákat, uborkát, paprikát és paradicsomot, amelyeket otthon, házikerti körülmények között, vagy akár balkonon, erkélyen is lehet gondozni, és betakarítani a termést. A célunk népszerűsíteni az önellátó gazdálkodást, a hobbikertészetet, az egészséges zöldségelőállítást. Ehhez kerestünk olyan partnereket, akik ezeknek a szétosztásában segítségünkre tudnak lenni” – mondta a főigazgató, és hozzátette, amellett, hogy a mezőgazdasági termelés stratégiai és nemzetbiztonsági jelentőségű, az otthoni kertészkedés terápia jellegű elfoglaltság, az elhanyagolt háztáji kertek megművelése pedig segítheti a járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat. Mindezek támogatására adományozta a NAIK a két karitatív szervezetnek, valamint a Budafoki Önkormányzatnak a 15 ezer palántát.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria