Csoportban könnyebb megtalálni az utat – Fiatalok konferenciája a pécsi Kattárson

Hazai – 2019. október 1., kedd | 10:16

Hét egyetemista és főiskolai hallgató tartott előadást az Egyház közösségépítő erejéről szeptember 28-án a Katolikus Társadalmi Napok keretében a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán. Minden prezentáció más-más témát dolgozott fel, mégis azonos konklúzióval zárultak: csoportban könnyebb megtalálni a Krisztushoz vezető utat.

Az ifjúsági konferenciát Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet az intézmény kiállítására, amely a hitoktatás hat alappillérét mutatja be.

Az első előadó Belovai György, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza volt, aki Mesterek és tanítványok – Lévinas, Derrida és Nancy a vallásról címmel tartott előadást. Arra kereste a választ, hogyan beszélünk ma a vallásról. Ezt követte Dudás Róbert Gyula, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatójának előadása, aki az amerikai magyar katolikusok helyzetét elemezve hangsúlyozta, szükség van elkötelezett világiakra, hogy a külhoni magyar katolikusok közösségei növekedjenek, viszont ehhez a csoportok összetartására van szükség.

A harmadik előadó Schubert Annamária, a Brenner János Hittudományi Főiskola hallgatója volt, aki bibliai témákon keresztül szemléltette a közös étkezések fontosságát azoknál az eseményeknél, amikor az emberek ünnepelnek vagy életük valamely fordulópontjához érkeznek. Hallgatótársa, Kisfaludyné Angyal Evelin arra világított rá előadásában, miért nélkülözhetetlen a Biblia tanulmányozása a vallásgyakorlásban. Ezt követően Roszkopf Rita, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatója beszélt Teilhard de Chardin Az emberi jelenség című könyvéről, kiemelve, hogy az ember ma is evolúciós folyamat részese, de a fejlődéshez szükség van a közösség erejére is.

Szabó Lilla, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza az ormánsági lakosok körében végzett kutatását ismertette, hangsúlyozva, a közösség és a vallásgyakorlás ereje csökkentheti a vidék hátrányos helyzetéből fakadó problémákat. Szabó Eszter, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatója a csoportok kialakulásának folyamatairól beszélt előadásában, kifejtve, minden közösség átesik a kezdeti jó hangulaton, az ezt követő vitahelyzeteken és a szokások kialakításán, ezért minden esetben szükség van arra, hogy a közösség tagjai együtt keressék Jézus jelenlétét, és így áthidalják az eltávolodást.

A konferenciáról készült teljes beszámoló ITT olvasható el.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Szűcs István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria