Digitális gyógyítás a hajléktalanellátásban is – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fejlesztéseiről

Hazai – 2022. június 29., szerda | 10:30

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) hajléktalan embereket szolgáló hibrid egészségügyi ellátási modellt hozott létre és ennek tudományos hátterét jelentő egészségügyi kutatási programot (DocRoom) indított. A modellről és a DocRoom keretében eddig megvalósult kutatási projektek eredményeiről június 23-án sajtótájékoztatón számoltak be az MMSZ budapesti országos központjában.

Az eddig lezárult három kutatási projekt többek között a hajléktalan emberek digitális eszközökhöz való hozzáférését, egészségügyi célú internethasználatukat és egészségértésüket, a telemedicina alkalmazását a hajléktalanellátásban, valamint innovatív szűrési programok elindításának lehetőségét vizsgálta.

A hibrid modell egy holisztikus szemléletű alapellátási forma, amelyben a személyesen nyújtott rendelői szolgáltatások, a mozgó orvosi ellátás és az online vizit flexibilis, átjárható rendszert alkotnak.

A modellről és az ennek tudományos hátterét jelentő egészségügyi kutatási program (DocRoom) eddigi eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be Békási Sándor, a Máltai Szeretetszolgálat 24 órás Egészségügyi Centrumának főorvosa; Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense és a Digitális Egészség Kutatócsoport vezetője, illetve Morva Emília, az MMSZ közép-magyarországi régiójának vezetője.

A kutatások eredményei azért nagyon fontosak számunkra, mert ezekre alapozva tudjuk bevezetni az újításokat. Célunk, hogy az ellátórendszert hatékonyan tudjuk úgy átalakítani, hogy közben a szolgáltatások minősége és az azokhoz való hozzáférés javuljon – emelte ki Morva Emília régióvezető.

A hibrid ellátási forma bevezetése a segélyszervezet hajléktalanellátó intézményeiben már a kutatásaink eredményeire épül – fejtette ki Békási Sándor, az MMSZ 24 órás Egészségügyi Centrumának főorvosa.

A szakember hangsúlyozta, hogy a modell a krónikus betegségek biztonságos menedzselésével, a hirtelen állapotromlás megelőzésének és a hajléktalan személyek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének segítésével az ellátórendszert és a gondozott embereket egyaránt szolgálja.

Eddig három területet mértünk fel a közös kutatás keretében: a telemedicina iránti attitűdöt hajléktalan emberek körében, a digitális eszközökhöz való hozzáférést és az egészségügyi célú internethasználatot, illetve szakmai hátteret biztosítottunk a telemedicina éles kipróbálásakor mind a szociális intézmények, mind pedig az orvosok számára. Ezek alapján úgy látjuk, a digitális egészségügy jól alkalmazható a hajléktalan személyek ellátásában is – mondta Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense és a Digitális Egészség Kutatócsoport vezetője.

Győrffy Zsuzsa a lezárult kutatási projekt legfontosabb megállapításai közül többek között azt emelte ki, hogy a telemedicina szolgáltatásaira a hajléktalan emberek ugyanolyan arányban nyitottak, mint a lakosság más csoportjai; a fedél nélkül élők 69,6 százaléka rendelkezik telefonnal, 34,6 százalékuk okostelefonnal, és 10,8 százalékuk használt már egészségügyi applikációt.

A három hónapos telemedicina bevezető programjában négy hajléktalanszállóról összesen 55 páciens végezte el a személyenként hat online vizitből álló, a krónikus betegségek menedzselését szolgáló programot három szakorvos, illetve egy-egy, a szállókon dolgozó, ápolói végzettséggel rendelkező szociális munkás közreműködésével.

A DocRoom kutatási program keretében a szeretetszolgálat az innovatív ellátási formák mellett széles körű szűrővizsgálatok és prevenciós eszközök hatékonyságának vizsgálatát is tervezi, amelyek javíthatják mind a hajléktalanok egészségi kilátásait, valamint kikövezhetik az utat más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok egészségének fejlesztéséhez.

További információ: docroom.hu

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria