Egerbe érkezett Szent I. Orbán pápa ereklyéje

Hazai – 2021. július 15., csütörtök | 18:40

Július 15-én Egerbe érkezett Szent I. Orbán pápa ereklyéje, melyet Monokon, a Sarlós Boldogasszony-templomban őriznek.

Az egri érseki palota udvarán fogadta Ternyák Csaba egri érsek Kakuk Ferenc irodaigazgató és a papnövendékek társaságában a 230-ban vértanúhalált halt szent pápa ereklyéjét.

A díszes ereklyetartót a palota magánkápolnájába vitték, ahol a főpásztor a szent pápa érdemeit méltatva elmondta: I. Orbán pápa rendelkezett arról, hogy az eucharisztikus edényeket nemesfémből kell készíteni, ez is mutatja, hogy az eucharisztikus lelkület határozta meg a pápa életét.

Szent I. Orbán pápa mások mellett a szőlő- és bortermelők védőszentje. Ereklyéje mintegy 250 éve került a tokaji borvidékre, XIV. Kelemen pápa ajándékaként.

Az ereklyék tisztelete fontos az Egyház hitéletében, emiatt különös gonddal őrzik ezeket – mutatott rá Ternyák Csaba. – Az üldöztetés idején az őskeresztények katakombái temetkezési helyek is voltak, s a vértanúk földi maradványai közelében tartották a szertartásokat, szentmiséket. Erre emlékeztet számos templomban a koporsó alakjához hasonló oltár, melyben ereklyét őriznek.

Az ereklyék tisztelete szorosan összefügg a vértanúk tiszteletével, majd kialakult a többi szentek ereklyéinek tisztelete is. A profán kultúrában is tapasztalható egyes személyiségek tárgyainak hasonló tisztelete, kultusza.

Szent I. Orbán pápa ereklyéjének egy részét elviszik szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria