Megjelent a DÚR – Dicsőség az Úrnak! Dalolj az Úrnak! kottagyűjtemény

Hazai – 2019. október 28., hétfő | 13:34

A magyar kormány támogatásával, a Tinta Kiadó gondozásában új, professzionális katolikus gitáros énekeskönyv készült, amely jelentős segítség lesz a templomi ének- és zenekarok részére országszerte. A DÚR – Dicsőség az Úrnak! Dalolj az Úrnak! című kottagyűjteményt gitáros ifjúsági szentmise keretében mutatták be október 27-én vasárnap este a Lehel téri Szent Margit-plébániatemplomban.

A hálaadó szentmisét Monostori László esperes, plébániai kormányzó mutatta be, aki örömünnepnek nevezte a kötet megjelenését. Belelapozva és olvasva a DÚR-t, rácsodálkozhatunk, hogy milyen ragyogó kincsek születtek az elmúlt évtizedekben a keresztény könnyűzenében – hangsúlyozta.

A szertartást követően Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy negyvenöt évvel ezelőtt, 1974-ben tízévesen vett részt először regnumos táborban, és az itt zenélő fiatalok egyikének, Deák Imrének a nagybátyja, Deák András ócska gitáron és másolt kottából tanította őket a Sillye Jenő és mások által szerzett énekekre. Hatalmas öröm számára ennek a gitáros misekönyvnek a megjelenése – mondta az államtitkár, köszönetét fejezve ki minden közreműködőnek. Az elmúlt ötven évben a gitáros zene beírta magát az egyházi zenetörténetbe, annak része lett a gregorián és a népénekek mellett. Ezeket a dalokat ma már mindenhol éneklik, határon innen és határon túl. Az államtitkár számára öröm az is, hogy itt vannak a protestáns, baptista és pünkösdista testvérek is, és ha nem is mindenben vagyunk egyek, Krisztusban, a Szentháromságban és a közös dicsőítésben igen.

Beszédet mondott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára is. Leszögezte: aki egy tárgyból, egy hangszerből hangot tud előcsalogatni, az életre kelti azt és kulcsot talál más emberek lelkéhez. Ma este ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy vannak, akik jól sáfárkodnak ezzel a kulccsal. Az államtitkár bejelentette: azokat a fiatalokat, akik a keresztény közösségben ilyen alázattal szolgálják a közösséget, programmal fogják támogatni. A kölcsönkért, elhangolódott gitárok ideje lejárt, már idén is több millió forint áll rendelkezésre, hogy azok a fiatalok, akik ilyen közösségben zenélnek, lecserélhessék a hangszereiket. Ebben az esztendőben az egyházi vezetőkön keresztül igényelhetik az újakat. Januártól pedig nyilvános pályázatot írnak ki ez ügyben.

A szentmisén már az új kottagyűjteményből énekelt a plébánia ifjúsági ének- és zenekara, kiegészülve az ország különböző részeiről érkezett evangelizáló dalszerzőkkel. A mise után protestáns fiatalok is csatlakoztak a katolikus ének- és zenekarhoz, és három dalt együtt elénekelve a fiatal keresztények egységét is kifejezték. A közös szolgálat után a jelenlevők egy-egy példányt kaptak a kiadványból.

A kötet két szerkesztője Ozvald Zsuzsa és Andrejszki Toma. Kérdésünkre Ozvald Zsuzsa elmondta: három éve kezdték el gyűjteni az anyagot, igyekeztek az összes korábbi énekeskönyvből kiválogatni az örökzöld dalokat, illetve felkutatni azokat az újonnan született, Istent dicsőítő énekeket, melyek még nincsenek benne a köztudatban. A kották „átgyúrásában” Vedres Csaba kántor, egyházzenész segített nekik. Természetesen kiemelt figyelmet szenteltek a liturgikus szempontoknak is. Összesen 191 éneket választottak ki, szerepelnek a könyvben a hazai evangelizációs zene olyan kiemelkedő képviselőinek a szerzeményei, mint Sillye Jenő, Borka Zsolt, Csiszér László, Gável András, Gável Gellért, Kindelmann Győző, Szilas Imre, Varga Attila, de megtalálhatók benne külföldi alkotók énekei is, így például Dennis Jernigan, James Houston, Matt Crocker, Salomon Lightelm művei. Elsődleges céljuk az volt, hogy népszerűsítsék ezt a zenét. A kiadvány ingyenes, céljuk, hogy eljuttassák az ország minden pontjára, és a határon túlra is, hogy minden érdeklődő hozzáférhessen. Ozvald Zsuzsa szerint ez a kötet nagy lépés ahhoz, hogy a gitáros zene végleg elnyerje méltó helyét a liturgiában a gregorián és a népének mellett.

Andrejszki Toma elmondta: a ’90-es években megjelent Énekelj az Úrnak! című énekgyűjteményt, az úgynevezett „kék könyvet” rengeteget használták, nagyon szerették, de az abban szerepelt dalok többsége fölött kicsit elszállt az idő, és a válogatás során kitisztult, melyeket lehet továbbra is használni közülük, melyekben érezni Isten nagyobb dicsőségét. A mostani kötet összeállításakor kiemelt céljuk volt, hogy a tanuló, kezdő zenekaroknak is segítséget, lendületet adjanak, ezért hangfelvételeket is készítettek a kották mellé, amelyek a www.durkonyv.hu honlapon meghallgathatók, szabadon letölthetők. Ez hatalmas közkincs, vágyuk, hogy mindazok, akik ezekkel az énekekkel Istent szeretnék dicsérni, fohászkodni hozzá, megtehessék.

Gável András, az Eucharist Zenekar vezetője elmondta: nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ennek a kötetnek voltak előzményei is, például a már említett, két évtizeddel ezelőtt megjelent Énekelj az Úrnak! A DÚR abból a szándékból született, hogy az elmúlt harminc-negyven év terméséből válogatást nyújtson, olyan új énekeket, amelyek a szentmisén, a liturgiában méltó helyet kapnak. Szemben a korábbi kiadványokkal a DÚR konkrétan a liturgiára koncentrál, vagyis benne vannak a szentmise állandó és változó részei is, melyek követik a liturgia szabályait. Ez nagyon fontos, mert az Egyházhoz, Istenhez való hűséget fejezi ki.

Gável András a Jóistentől kapott ajándékának nevezte, hogy ezen az estén a különböző szerzők eljöttek, és Isten oltára előtt egy szívvel-lélekkel dicsőítették az Urat. Még akkor is, ha a műfaj legnagyobbjai nem lehettek jelen, eltérő okok miatt, de például Sillye Jenőnek, a gitáros mise magyarországi megteremtőjének egyik fia, Gábor jelen volt, együtt zenélt a többiekkel. „Jenő felhívott engem előtte, egyértelmű, hogy még ha a távolból is, de a szíve együtt dobbant velünk” – mondta az Eucharist vezetője. Hozzátette: nagy alázattal kell folytatni ezt az ügyet, elfelejtve az idők során szerzett sebzettségeinket.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria