A segítőnek segít a Karitász: elektromos bicikli a kisszentmártoni védőnőnek

Hazai – 2020. július 28., kedd | 10:31

A Katolikus Karitász elektromos biciklivel ajándékozta meg a háromszáz legszegényebb település közé tartozó Kisszentmárton védőnőjét. Szente Szilvia összesen öt baranyai kistelepülést lát el, de autó és jogosítvány hiányában eddig igen nehéz volt a közlekedése.

A „Felzárkózó települések program” célja a Magyarország  háromszáz – összetett statisztikai mutatók alapján – leghátrányosabb helyzetű településén élőket „fogantatástól foglalkoztatásig” kísérni. Segítő jelenléttel mellettük állni már magzati korban: megadni mindazt, ami egy egészséges életkezdethez szükséges lehet, s születés után egészen a felnőttkorig, a munka világáig kísérni azokat, akik olyan településre születtek, ahonnan napjainkban még komoly hátránnyal indulnak. 

A program jelenleg hatvanhét településen zajlik, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával, a legnagyobb magyar karitatív szervezetek és számos más civil és egyházi szervezet részvételével. A hosszú távú program egyik kiemelt célja a fogantatástól számított első ezer nap támogatása, hogy a hátrányos helyzetű településeken megszülető gyermekek ne kezdjék azonnal lemaradással ezt az élethosszig meghatározó fejlődési fázist. Ahhoz, hogy a magzatok egészségesen fejlődhessenek, számos testi és lelki feltételnek kell teljesülnie a családokban. A program keretében a Katolikus Karitász kiemeleten fontosnak tartotta, hogy a kisbabás családokhoz elsőként és legerősebben kötődő szakemberekkel, a védőnőkkel együtt dolgozzon, segítse munkájukat s ezáltal a kisbabát váró vagy gondozó családokat.

Kisszentmárton település védőnője még másik négy faluban is ellátja a szolgálatot. Autó és jogosítvány híján Szente Szilvia a helyközi járattal látogat el a körzetében lévő falvakba. Ezért a segélyszervezet úgy döntött, munkájának hatékonyabb ellátása érdekében a program keretében egy elektromos biciklit adományoz a védőnőnek, hogy gyorsabban tudjon eljutni a kistelepülésekre, s ezáltal több időt tudjon tölteni az édesanyákkal és gyermekeikkel.

Az elektromos biciklin kívül Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója babamérleget, légzésfigyelőt és egyéb nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközöket adott át a kisszentmártoni védőnőnek, akivel a szervezet segítői a későbbiekben is szorosan együttműködnek majd.

A településen dolgozó karitászmunkatársak folyamatosan figyelemmel kísérik a kisgyermekes családok mindennapjait, és szüntelenül keresik azon lehetőségeket, amelyek által megerősíthetik őket az egészséges életkezdet feltételeinek megteremtésében.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor/Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria