Egy sírásó életét mentette meg a hős pap – püspöki elismerést kapott

Hazai – 2021. szeptember 21., kedd | 17:07

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök ezüst papi mellkereszttel köszönte meg Bárány Péter piricsei parókus életmentő segítségét.

Néhány nappal ezelőtt egy temetési szertartás végén, a részvétnyilvánítások után az egyik sírásó eldőlt, a fejét beverte a járdába. Péter atya először arra gondolt, hogy az illető elájult, leesett a vérnyomása, hiszen sápadtnak tűnt. Az atya ez alapján próbálta orvosolni a bajt: égnek emelte a férfi lábát, hogy minél több vér kerüljön a fejébe. De hamar rájött, hogy se pulzusa, se szívverése nincs a betegnek, a mellkasa sem emelkedik: ekkor telefonáltak a mentőknek, hiszen ebben az esetben komoly a baj, szakemberre van szükség – olvashattuk az egyházmegye oldalán P. Tóth Nóra beszámolójában.

A mentőautó negyed óra alatt ért a helyszínre. A mellkaskompressziót a telefonálástól a mentő megérkezéséig végig végezte Péter atya.

Aznap Szent Liturgiát tartottak a férfi gyógyulásáért.

Péter atya azt tette, amit a helyzet megoldásához tőle telhetően tehetett. Közben higgadt maradt. S ez már nem az első ilyen kiélezett helyzet az életében: töltött fegyverrel hadakozó embert is megnyugtatott már korábban. (...)

A teljes írás ITT olvasható.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria