Egyéves a görögkatolikus romapasztoráció Szakácsiban

Hazai – 2021. december 30., csütörtök | 9:55

December 11-én múlt egy éve, hogy a Görögkatolikus Egyház és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a község polgármesterével összefogva közös munkába kezdett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szakácsiban. Az elzárt településen, ahol már csaknem megszűnt az Egyház jelenléte, felcsillant az új kezdet reménye.

Az Irotai Görögkatolikus Parókia szakácsi filiájában a falu polgármestere, Oláh Lajos és Kovács Lajos irotai görögkatolikus parókus összefogása révén útjára indult a faluban élő, elhagyatott sorsú emberek pasztorációja.

Kovács Lajos atya és felesége heti váltásban járnak ki Szakácsiba. Az év során házszentelés, hittanórák és máriapócsi zarándoklat keretében segítették az ott élők lelki fejlődését; hitet, reményt próbáltak adni az elhagyatott, szegény sorsú embereknek.

Reményük, hogy a jelenleg romokban álló, bezárt katolikus templomba egyszer majd ismét be lehet menni Szent Liturgiára. Sok jószándékú akadozó is segített, akik ruha- és tartósélelmiszer-adománnyal támogatták a szolgálatot.

„Hálát adunk az elmúlt egy év lelki gyümölcseiért és bizakodva tekintünk a 2022-es évre; köszönjük Orosz Atanáz püspök atya támogató jelenlétét és valamennyi működő szervezet összefogó munkáját” – fogalmazta meg Kovácsné Balla Katalin.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

HázszentelésKarácsonyHázszentelésHittan