Egyházi jogi személyek is pályázhatnak a „Tisztítsuk meg az országot!” projektben

Hazai – 2020. október 29., csütörtök | 11:20

Két pályázati konstrukciót dolgoztak ki az eddigi legnagyobb, illegális hulladékfelszámolást célzó, „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű projektben: az egyiket az önkormányzatok számára a Belügyminisztériumnál, a másikat a civil és a gazdálkodó szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek számára az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM).

Az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, Boros Anita az október 27-én Budapesten tartott sajtótájékoztatón közölte: a projekt 2020 második felében megvalósuló, első ütemének végrehajtására a kormány 13 milliárd forintot biztosított; a központi koordinátor az ITM.

A 2020 júliusában indult kísérleti szakasz 12 helyszínen zajlott, a tapasztalatok alapján az egész országban megkezdik a leginkább szennyezett területek megtisztítását. Elsődlegesen a közutak, vasutak, erdők, turistaútvonalak, folyópartok, valamint önkormányzati közterületek megtisztítását tűzték ki célul – mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy ebben a munkában mindenkire számítanak: a lakosságra, a vállalkozásokra, a közigazgatási szervekre, az önkormányzatokra és a civil szervezetekre is.

Az államtitkár kitért arra, hogy szeretnék, ha a törvény a lehető legszigorúbban sújthatna le az illegális szemetelőkre, és szeretnék segíteni a tulajdonosokat ingatlanjaik megvédésében.

Az ITM pályázati konstrukcióját ismertetve Boros Anita elmondta: a civil szervezetek pályázatot nyújthatnak be köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, illetve a nagyobb területeken elszórtan fellelhető, nagygépi munkálatokat nem igénylő hulladéklerakatok felderítésére és felszámolására. A gazdálkodó szervezetek pályázatot nyújthatnak be a köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására.

Az egyházi jogi személyek a kezelésükben vagy tulajdonukban álló területen található illegális hulladékok összegyűjtésére és elszállítására pályázhatnak – mondta el Boros Anita.

Önálló pályázati célterületként nevesítették a rendkívüli helyzetek, kirívó hulladékmennyiség felszámolását; ebben az esetben pályázhat mindegyik pályázói kör.

Boros Anita kiemelte: minden támogatott számára előírják, hogy a megtisztított területet folyamatosan figyelni, őrizni kell, megakadályozva ezzel a további illegális szemétlerakást. Szeretnék támogatni az ingatlanvédelmi rendszerek bevezetését a magán- és a köztulajdonban álló ingatlanoknál. Támogatni kívánják a nem elektromos sorompók kiépítését, valamint kamerarendszerek telepítését.

Az összes konstrukcióban a támogatás egyszeri és vissza nem térítendő. A finanszírozás a települési önkormányzatok rendkívüli pályázata esetében 100 százalékos előfinanszírozással történik. Minden más esetben előleg biztosítása mellett, a feladat elvégzése utáni vegyes finanszírozási konstrukciót dolgoztak ki.

Boros Anita elmondta, az ITM pályázati konstrukciójában tart a felkészülési idő, a pályázatokat november első felétől lehet majd benyújtani. A pályázatok elbírálása folyamatos lesz a rendelkezésre álló források kimerüléséig.

Kérdésre válaszolva elmondta: vannak olyan állami közreműködő szervezetek, amelyek a 13 milliárdos keretből közvetlenül részesülnek. Ilyenek a nemzeti parkigazgatóságok vagy például az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az önkormányzatokat érintő pályázati konstrukciót ismertetve elmondta: ez esetben az önkormányzatok által kezelhető mértékű illegális hulladék begyűjtésére kívánnak támogatást adni. Ugyanakkor az is nagyon lényeges, hogy a megtisztított területek rendszeres felülvizsgálata megtörténjen. Az önkormányzatok számára kiírt pályázat hamarosan zárul, december 7-én a belügyminiszter meghozza a döntést. Az elnyerhető támogatásokat kategóriákba sorolták. Az államtitkár példaként említette, hogy az 1000 lakos alatti települések 2 millió forintig, a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok 20 millióig pályázhatnak.

Forrás: MTI

Fotó: Ökumenikus Ifjúsági Iroda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria