Egymás hite által erősödhetünk – Püspöki találkozó Nyíregyházán

Hazai – 2022. március 31., csütörtök | 16:49

Evangélikus és görögkatolikus püspökök találkozóját tartották Nyíregyházán március 29-én. A főpásztorok ötödik éve – rendszeresen – tanácskoznak együtt.

2022 tavaszán a görögkatolikus hierarchák, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, valamint Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök fogadta az evangélikus vendégeket: Fabiny Tamást, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökét; Szemerei Jánost, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökét; Kondor Pétert, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökét; Lackner Pál nyugalmazott tábori püspököt, valamint Krámer Györgyöt, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatóját.

Az eseménynek a Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatala adott otthont.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök házigazdaként bemutatta az egyházmegye központját.

Ezt követően közös imádságra hívták az evangélikus lelkipásztorokat.

A szertartást a Görögkatolikus Papnevelő Intézet kápolnájában végezték a főpásztorok.

*

A püspöki tanácskozásnak több kiemelkedő napirendi pontja is volt: megvitatták az orosz–ukrán háború Magyarországra gyakorolt hatásai közül a menekültek kérdését, a háború elől menekülők humanitárius megsegítéséről szerzett tapasztalatokat, hiszen mindkét egyház – segélyszervezetük által – igyekszik kivenni a részét ebben a szolgálatban.

A másik témakör a Ferenc pápa által meghirdetett szinodalitás volt.

A görögkatolikus főpásztorok arra hívták az evangélikus püspököket, hogy az ökumenizmus szellemében válaszoljanak azokra a kérdésfelvetésekre, amelyek a Katolikus Egyház szinodális útját hivatottak körvonalazni a világban, s ilyen módon részt vegyenek a Katolikus Egyházban jelenleg is zajló szinódusi folyamatban.

Minthogy a szinodalitásunknak, együtt haladásunknak a Szentlélek a mozgatórugója, Fabiny Tamás püspök így fogalmazott: „a Szentlélekre való hagyatkozás olyan közös érték, amelyet meg kell becsülni, amellyel élni kell”.

„Egymás hite által erősödhetünk” – jegyezte meg a találkozó tanulságaként az evangélikus egyházi vezető. Luther Márton irataiból idézett: az Egyház mutuum colloquium et consolatio fratrum, azaz a testvérek egymással való beszélgetése és vigasztalódása.

„Egy ilyen testvéri együttlét jó alkalom arra, hogy beszélgessünk egymással; nem kell mindenben feltétlenük egyetértenünk, de a véleménykülönbségekről is őszintén, építő módon tudunk beszélni, és tanulhatunk egymástól.” A vigasztalódásra pedig nagy szükség van a 21. században. „Az Egyház a Szentlélek vigasztaló erejét tudja megszólaltani, ebben egyek vagyunk” – mondta az evangélikus püspök.

A tanácskozás kötetlenebb folytatásában a résztvevők közös ebédet költöttek el a görögkatolikus szeminaristákkal.

A találkozóról készült hanganyag meghallgatható ITT.

Az evangélikus és görögkatolikus főpásztorok következő találkozóját a tervek szerint Győrben tartják majd meg.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria