Életre szóló szeretet – A Billings családtervezési módszert népszerűsítik Egyeken

Hazai – 2021. január 29., péntek | 10:32

Az egyeki Szent József-plébánia számos programot szervez a Szent József-évre. Az egyházközség kiemelt célja a férfiakkal, illetve házasokkal való foglalkozás; az élet védelmében a természetes családtervezés megismertetése a házasságra készülőkkel és házasságban élőkkel. Pappné Fekete Mónika, akkreditált Billings Ovulációs Módszer-oktató számolt be a kezdeményezésekről.

A Billings Ovulációs Módszer (BOM) megismertetésének egyik kiváló alkalma a jegyesoktatás. Tóthné Varga Gizella akkreditált oktatóval együtt és külön-külön is több alkalommal volt lehetőségünk átadni a módszert. A BOM alkalmazásának köszönhetően az elmúlt években megnőtt a gyermekvállalási kedv. Így a 2018-ban Egyeken útjára indított „vándorbölcső” lakói közül vannak, akik a természetes családtervezés – ezen belül a Billings Ovulációs Módszer – alkalmazásának köszönhetően fogantak és születtek e világra.

A plébániánk 2021-es Szent József-évi programtervei közt szerepel a vándorbölcső lakóinak találkozója, egybekötve egy Billings-módszerről szóló előadással, ami ösztönzés a házaspárok számára, hogy ne csupán a baba foganására alkalmazzák e módszert, hanem a családtervezésben is legyen segítségükre.

Az elmúlt időszakban Egyeken két alkalommal tartottunk előadást a Billings-módszerről, amely során a résztvevők hallhattak a női test egészséges működéséről, megismerkedhettek a módszer alapjaival. Emellett – igény szerint – több hozzánk forduló nővel és párral tartjuk a kapcsolatot személyesen és online oktatás keretében is.

Papp László plébános szívügyének tekinti az életvédelmet. Az ő kezdeményezésére a helyi általános iskola 8. osztályában a diákok rendhagyó hittanóra keretében ismerkedhettek meg az önismeret és termékenységtudatosság e fontos módszerével, amely később a természetes családtervezés alapját képezheti számukra. A Billings-módszer alapjait az Életre szóló szeretet program keretében oktatjuk, amelyet kimondottan fiatalok számára dolgoztak ki. A termékenységünk csodája és tisztelete, az életvédelem fontosságának témája megérintette a gyerekek lelkét, és felkeltette bennük a felelősségük tudatát. Mindezt bizonyították az érdeklődéssel és kellő komolysággal megfogalmazott kérdéseik is.

A Billings Ovulációs Módszert mindenkinek ismerni és egyre szélesebb körben alkalmazni kell, mert működik. A fiatalokat foglalkoztató kérdések megválaszolására a következő hittanórán került sor. Ezen az órán Papp László atya beszélt a szerelem, a társas kapcsolatok során működő hormonok változásáról, az ismerkedésről, a „rózsaszín ködön” át az elkötelezett házasságig tartó időszakról.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a gyerekek megértették, és érett gondolkodással reagáltak az életvédelem fontos kérdéseire. A 8. osztályos gyermekek számára nem korai ez a téma, sőt, éppen időszerű számukra bemutatni a természetes családtervezés módszerének alapjait, mint ami Istentől való, igazi lehetőség a tiszta, örök életre szóló szeretetre.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria