Elfogta a rendőrség a gödöllői templomrongálót

Hazai – 2021. március 24., szerda | 11:24

Napra pontosan egy hét leforgása alatt elfogták a gödöllői rendőrök azt a férfit, aki március 15-én a helyi görögkatolikus templomba betörve rongált a gyanú szerint – adta hírül március 24-én a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu-n.

A tönkretett ajtón keresztül kiszálló füst látványával szembesültek a járőrök, amikor március 15-én este megérkeztek a templomhoz. Akkorra már a tüzet eloltották, a helyszín biztosítása mellett kezdődött az órákig tartó helyszíni szemle és a talált nyomok, rögzített adatok elemzése, lehetséges érkezési és menekülési útvonalak lejárása, minél több szemtanú felkutatása, a lehető legtöbb információ begyűjtése.

A klasszikusnak számító nyomozói munka március 22-ére hozott fordulatot. A rendőrök eljutottak egy gödöllői albérletében élő, 28 éves férfihoz, a lakásban több, a gyújtogatáshoz és a templom ajtajának betöréséhez használt eszközt is megtaláltak.

Cs. Róbert a kutatáskor még beszédesnek bizonyult, bilincselni kellett, hogy ne tegyen kárt a szemlebizottság tagjaiban, csak úgy záporoztak a tegeződő fenyegetések és provokációk. Percekkel később már együttműködő volt és higgadt, ám a bilincs – tekintettel hangulatingadozására – maradt. Bűnjelcímkét kapott egy pár cipő, egy kabát, egy festékes farmer, egy balta, egy sporttáska, öngyújtók, olajosflakonok, üres italosdoboz.

A gyanú szerint a férfi március 15-én este otthonról két táskával indulva kötött ki a templomnál, ahol a bejárati ajtót egy baltával bezúzta, majd berúgta. A hátsó padokat leöntötte olajjal, majd meggyújtotta. Miközben lángra kaptak az ülőhelyek, felrúgott egy állványt, fehér anyaggal leöntötte az ikonosztázt, felnyalábolta táskáját, és ahogyan bejutott a templomkertbe, ugyanúgy ki is mászott a kerítésen. Tettével körülbelül 2,5 millió forintos kárt okozott.

Kihallgatásán nem tett vallomást, a terhére rótt bűncselekményről, indítékáról is hallgatott. Viselkedése alapján vélelmezhető volt a szerfogyasztás, ezért a rendőrök intézkedtek a kettős mintavételről.

Az őrizetbe vett Cs. Róbert ellen a vallási tisztelet tárgya vagy vallási szertartás végzésére szolgáló épület megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság, egyben kezdeményezték letartóztatását.

*

Amint honlapunknak Sivadó János, a templom parókusa elmondta, azért nem keletkezett nagyobb anyagi kár, mert az egyik hívő, aki a templom közvetlen közelében lakik, éppen akkor kísérte ki fiát az udvaron, amikor az elkövető betörte a templom ajtaját, és megszólalt az épület szirénája. Oda is mentek, és amikor látták, mi történt, rögtön értesítették mobiltelefonon a parókust, aki gyermekeivel együtt eloltotta a tüzet.

Sivadó János a Magyar Kurírnak úgy fogalmazott: „A legfontosabb, hogy imádkozzunk az ilyen emberekért, mint amilyen ez a fiatal elkövető, hogy a gonosz hatalma ne tudjon terjedni. A mindennapokban megmutatkozó szeretettel kell tanúságot tennünk.”

Ugyancsak az elkövetőért és a gödöllői hívekért való imádságra szólított fel Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.

Forrás, fotó és videó: Police.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria