Elhunyt Gyurkovics András görögkatolikus áldozópap

Hazai – 2020. október 12., hétfő | 14:52

A feltámadás hitében 2020. október 11-én Gyurkovics András görögkatolikus áldozópap és esperes szeretett Teremtője kezébe helyezte lelkét, hogy örökre dicsőíthesse a mindenség Urát az Istenszülő Szűz Mária és minden szentek közösségében.

Gyurkovics András 1924-ben görögkatolikus papcsaládba született Kárpátalján, Tiszacsomán. Az ungvári kisszemináriumban érettségizett. Még gyermekként elvesztette pap édesapját, Gyurkovics Endrét. Az eperjesi szemináriumban Boldog Gojdics Pál püspök atyai szeretettel viselte gondját.

Csehszlovákiában 1950 februárjában a görögkatolikus egyház már olyannyira fenyegetett helyzetben volt, hogy a szeminárium kápolnájában zárt ajtók mögött részesült a papi szentségben. Első parókiáján, Vápenyikben egy nagyböjtnyi időszakot tölthetett, majd 1968-ig, tizennyolc éven át katonai kényszerszolgálatot, vasgyári és építőipari munkát kellett végeznie, mivel a kommunista diktatúra Csehszlovákiában betiltotta a görögkatolikus egyház nyilvános működését. Ilyen nehéz körülmények között nevelt fel hűséges feleségével három gyermeket. 1968-tól az ungvidéki magyar nemzetiségű görögkatolikus egyházközségek újjászervezését szolgálta 33 éven át. 2001-ben, 77 évesen vonult nyugdíjba Nagyszelmencből. A görögkatolikus egyházáért elszenvedett megpróbáltatásokban Isten mindenható erejét tapasztalta meg, ennek az isteni gondviselésnek vált a hirdetőjévé földi élete utolsó napjáig.

A lelki üdvéért felajánlott Szent Liturgia és papi temetése október 14-én, szerdán 10 órakor kezdődik a nagykaposi görögkatolikus templomban, a járvány terjedését megakadályozó szabályok betartásával. A főpapi szertartásokat követően a nagyszelmenci temetőben helyezik el földi maradványait. 

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria