Elismerték a mátraverebély-szentkúti kegyhely szociális szerepvállalását

Hazai – 2022. november 17., csütörtök | 9:51

A szociális munka világnapja alkalmából november 15-én ünnepséget tartottak a salgótarjáni Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Nógrád Megyei Kirendeltségén. A szociális szférában dolgozók áldozatos munkáját díjakkal ismerték el. A főigazgatói dicséretet idén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely kapta, az elismerést Orosz Lóránt, a kegyhely vezetője vehette át.

Fülöpné Gálik Erika, az SZGYF Nógrád Megyei Kirendeltségének igazgatója az ünnepségen elmondta: a szociális munka világnapja azokra hívja fel a figyelmet, akik az elesettekért dolgoznak.

„Köszönöm mindazoknak a munkáját a megyénkben, akik nemcsak a jóságukról és szeretetükről tesznek tanúbizonyságot napról napra, hanem arról is, hogy hivatásszerűen segítenek a náluk nehezebb helyzetben lévőknek” – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: egy intézmény akkor tud a legjobban működni, ha a szakmailag felkészült, elhivatott emberek összefogva egy irányba haladnak. Emellett érzik a szociális területen végzett feladataik fontosságát is.

Fülöpné Gálik Erika arra is kitért, hogy legfőbb erőforrásuk – a nehéz helyzet ellenére – az intézményeik összetartása. A munkatársak nem csupán együtt dolgoznak, hanem oda is figyelnek egymásra.

„Nehéz elmondani a társadalom többségének, hogy mivel jár a szociális szférában dolgozók munkája és mekkora terhelést jelent számukra fizikailag, illetve lelkileg is a feladataik elvégzése.

Ennek ellenére az ágazat munkatársai csendben és hatékonyan tevékenykednek, kevés anyagi és társadalmi megbecsülés mellett, s ezért még inkább fontos, hogy elismerjük az elhivatottságukat” – hangsúlyozta Fülöpné Gálik Erika.

Kiemelte: az évek során a visszatérő ünnepeink rendszerességet, keretet adnak az életünknek, feltöltenek az átélt élmények. A szociális szakemberek ünnepén igyekeznek felülemelkedni az ágazat mindennapjait befolyásoló nehézségeken, és a nagy elődök szellemi örökségének fényében mondanak köszönetet a hivatás képviselőinek áldozatos munkájukért.

Minden megyében vannak olyan szervezetek, melyek segítik a helyi intézmények munkáját, ezért néhány évvel ezelőtt a salgótarjáni főigazgatóság vezetősége úgy döntött, hogy ezeket a tevékenységeket is szeretnék elismerni.

Idén a ferencesek által működtetett mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely kapta a főigazgatói dicséretet, az ott évente megrendezett Szent Márton-napi jótékonysági vacsora gyűjtésének felajánlásáért az egyik idősek otthona számára.

Az elismerést Orosz Lóránt, a kegyhely vezetője vette át.

Forrás és fotó: Nógrád Megyei Hírportál, Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria