Elkezdődött a Keleti teológia, bizánci lelkiség képzés harmadik féléve

Hazai – 2021. október 20., szerda | 12:59

A Görögkatolikus Metropólia és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola előadássorozatának harmadik szemesztere a liturgikus lelkiségről szól majd. Az első előadást október 7-én Kocsis Fülöp metropolita tartotta.

Kocsis Fülöp ezúttal az Eucharisztiáról mint az egység szentségéről beszélt. Gondolatait a nemzetközi hírű teológus, Roberto Repole atya, az Olasz Teológiai Társaság elnökének egy a közelmúltban elhangzott előadása inspirálta.

Mondandóját a főpásztor azzal kezdte, hogy kifejtette: az egység több tag összekapcsolásából áll, érdemes kiindulni abból, hogy az Isten népe közösséget alkotott, és maga Krisztus is közösséget hozott létre, már a tizenkét apostol összehívásával.

„Maga a kereszténység egy közösségi vallás, és nem értelmezhető a közösségtől függetlenül. A föltámadás utáni eseményekből következtetve tudjuk, hogy a tizenkét apostol mint testület azért is fontos, mert miután Júdás levált közülük, a helyét pótolták Mátyással, hogy meglegyen az egység. Ám főleg a 20. századtól fogva individualizálódott a kereszténységünk, és kezdett háttérbe szorulni az Isten által meghatározott egység, az egy nép és egy test” – világított rá a metropolita.

Mi a különbség az Ószövetség és az Újszövetség népe között? – tette fel a folytatásban a kérdést Kocsis Fülöp. Míg előbbi esetében meghívottakról és kiválasztottakról beszélhetünk, addig utóbbiban mindenkinek személyes kapcsolata van Krisztussal, és tagja Krisztusnak – mondta.

A Krisztus testéhez való tartozás pedig pontosan abban mutatkozik meg, hogy egyesülök Krisztussal.

A katolikus és ortodox teológiában a keresztség az, amelyik beleolt Krisztus testébe, és a lélek az, ami éltet ebben.

A lélek tüze az, ami ahhoz kell, hogy az élet kenyerévé váljunk – fejtette ki a főpásztor. Majd hozzátette: Isten népét az Eucharisztia gyűjti egybe. A folytatásban magát az Eucharisztiát vizsgálta meg, felidézve egy a középkorban felszínre került módszert, amivel az Eucharisztiát elemezték. „Hiszen a középkorban tették fel először a kérdést, hogy mi is az Eucharisztia?” – világított rá Fülöp metropolita.

Az előadást a Görögkatolikus Médiaközpont élőben közvetítette, a videó teljes egészében visszanézhető.

A képzésről ITT találhatnak további információkat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria