Élmények újratöltve – Lezajlott a Katolikus Tábori Püspökség táborának második turnusa is

Hazai – 2022. július 27., szerda | 10:41

Minden év júliusában több turnusban várja a katonák, honvédelmi alkalmazottak gyermekeit a Katolikus Tábori Püspökség a Környezet- és Természetvédelmi Gyermektáborában. Az idei tábor első turnusa július 3. és 8., a második július 17. és 22. között zajlott a Zala megyei Karmacson.

Míg az első turnus résztvevőinek a szakadó esőkkel kellett megküzdeniük, a második héten a kánikula nehezítette a mindennapokat.

Az első turnusról szóló beszámolót ITT olvashatják.

A vidámságot, jó kedvet azonban a szinte egész héten át tartó hőségriadó sem tudta elvenni. Minden programot meg tudtak tartani, a túrákat és múzeumlátogatásokat kicsit korábbra tették, hogy több idő maradjon hűsölésre és pancsolásra. Dombóvári Piroska őrnagy, a tábor szervezője elmondta: minden évben úgy készülnek a programokkal, hogy legyen benne kultúra, mozgás, élmény, szabadidő, vidámság.

Vasárnap, a megérkezés után Keszthelyen voltak városismereti sétán, majd szentmisén vettek részt a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban, melyet Markovics Milán Mór őrnagy, pasztorális helynök mutatott be.

Hétfőn délelőtt Zalaszántón, a Mézeskalács Múzeumban Drótos Gyöngyi mézeskalács-készítő sok érdekességet mesélt a fiataloknak a formák és díszítések népművészeti jelentéséről, majd mindenki ki is díszíthette a saját süteményét. A kreatív foglalkozás után egy kis gyalogtúra következett a Béke Sztúpához, ahol Milán atya tartott egy kis előadást a buddhizmusról. A kulturális programok után a délután a kötetlen szórakozás, a strandolás jegyében telt.

Kedden Csehimindszentre kirándult a csapat, ahol Fukszberger Imre polgármester mutatta be a település templomát, ahol Mindszenty József bíborost megkeresztelték, valamint jártak a hercegprímás szülőházában is, amely ma múzeumként látogatható. Innen hosszú túra vezetett a Szajki-tavakhoz, de a kitartó, több mint egy órás menetelésnek meg lett a jutalma, hiszen a nap további része fürdőzéssel telt.

Szerdán délelőtt az Ajkai Bányászati Múzeumban tettek látogatást, ahol sok érdekességet hallottak a környéken élt dinoszauruszokról, ásványokról, és bepillantást nyertek a bányászok igencsak nehéz életébe is. A nap második felét a helyi élményparkban töltötték – ez volt a tábor talán legnépszerűbb programja, hiszen itt számtalan izgalmas szabadidős játékot próbálhattak ki a fiatalok.

A csütörtök hagyományosan a hajnali vártúra után kézműves-foglalkozásokkal telt, Reziből érkeztek kézműves asszonyok, akik a gyöngyfűzés, kosárfonás rejtelmeibe vezették be a táborozókat, de készíthettek karkötőt, és megtanulhattak kürtőskalácsot is sütni. A napot a hagyományos záróest koronázta meg, vidám fotókkal, műsorokkal, zenével, tánccal, jó hangulattal.

Az esti buli után kicsit elcsigázottan ugyan, de pénteken délelőtt még belefért egy kirándulás a régi táborok színhelyére, Zalavárra, ahol a Kis-Balaton Ház kiállításain a térség élővilágát, történelmi emlékeit ismerhették meg, majd délután élményekkel, kalandokkal, új ismeretségekkel gazdagodva tértek haza, még a buszon megbeszélve, megígérve: „Jövőre veled, veletek, ugyanitt!”

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria