Élménytábor menekült gyerekeknek a Máltai Szeretetszolgálat és a Győri Karitász jóvoltából

Hazai – 2022. augusztus 25., csütörtök | 14:08

Az Ukrajnában zajló háború elől menekülő gyerekeknek szervezett nyári tábort a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiója és a Győri Egyházmegyei Karitász. Augusztus 1. és 19. között háromszor egy hetes turnusban, összesen kilencven gyermeknek tették könnyebbé a vakációt a szervezet munkatársai és önkéntesei. Augusztus 10-én, szerdán nyílt napot tartottak a táborban.

A győr-bácsai katolikus templom plébánosa, Egresits Ferenc ajánlotta fel a célra a templom melletti közösségi házat és az udvart, ahol a gyermekek egy kicsit feledhették azt, ami a hazájukban történik. Számos önkéntes ajánlotta fel szolgálatát, hogy reggeltől estig a lurkókkal lesznek, játszanak, mókáznak és sok-sok élményt szereznek nekik. Az önfeledt kikapcsolódásban segített az ugrálóvár, de voltak kézműves foglalkozások és fagylaltozások is. A költségekhez számos vállalkozás és szervezet hozzájárult, ezzel segítve a táboroztatást.

A nyílt napra a táborozó gyerekek régóta készültek, így felcsendültek dalok, rappek, sőt táncelőadást is láthattak a látogatók. Torokszorító volt, amikor a tizennégy éves Vladislav és barátja, Dima énekeltek: daluk a háborúról szólt, jelezve, bármennyire is jól érzik magukat, tisztában vannak azzal, mi zajlik otthon…

„Éppen ez a célja a két karitatív szervezetnek, az őket segítő önkénteseknek, cégeknek. Feledtetni egy kicsit a szörnyű emlékeket; kikapcsolódást, szórakozást és nem utolsósorban közösségi élményt nyújtani a gyerekeknek, amíg a szülők dolgoznak” – hangsúlyozta Panker Mihály, a máltaiak vezetője.

„Gondos előfelmérés és kapcsolatfelvétel után tudtunk hetente 30 gyermek számára összeállítani turnusokat, ezúton is megköszönve Ferenc atyának, hogy biztosította számunkra a helyszínt. Munkatársaink több közös programmal igyekeznek segíteni a táborozó gyerekeket, felmutatva számukra a krisztusi szeretet fontosságát.” – emelte ki Lőrincz Attila győri karitászigazgató.

A tábor programja igazán változatos volt, a kommunikációban végig önkéntes tolmácsok segítettek. Délelőttönként a részt vevő gyerekek magyar nyelvtudását fejlesztették, hogy gördülékenyebb legyen számukra a szeptemberi iskolakezdés. Délután helyismereti, kézműves és csapatépítő foglalkozások követték egymást. A tábor első hetében a Győri Egyházmegyei Karitász játszóbusza, kreatív és sportfoglalkozások színesítették a napokat. A táborlakók ellátogattak a helyi füvészkertbe, kisvonattal járták be a győri belvárost és játszóházban is voltak. Nyár lévén nem maradhatott ki a közös fagyizás sem.

A táborozó gyerekek érzik a feléjük áradó törődést, szeretetet. Ez látszott a nyílt napra összeállított rövid műsorukból is, amelynek végén elénekelték az ukrán himnuszt, miközben kifeszítettek egy magyar és ukrán zászlót, szorosan egymás mellé. Jól érzik magukat Magyarországon, beilleszkedtek, ám mindennél jobban várják, hogy végre hazatérhessenek, a békés Ukrajnába.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria