Előszenteltek liturgiája a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban

Hazai – 2021. február 23., kedd | 10:34

Nagyböjt első péntekjén, az előre megszentelt áldozatok liturgiáján áldják meg a görögkatolikusok kedvelt böjti eledelét, a kolibát. A nyíregyházi belvárosi Szent Miklós-székesegyházban az előszenteltek szertartását Ignácz Gyula végezte, a mézes-gyümölcsös finomságot pedig Szocska A. Ábel püspök áldotta meg.

A pénteki alkonyati hálaadás és elcsendesedés egyúttal a hét lezárásának is szép mozzanata lehet. Szocska A. Ábel görögkatolikus püspök február 19-én, nagyböjt második előszenteltek liturgiáján imádkozott együtt Nyíregyházán a belvárosi Szent Miklós-székesegyházban jelen lévő hívekkel.

„Mikor az ember igent mond a kísértésre, amikor hallgatunk a csábításra – akárcsak az első emberpár –, akkor mi magunk akarunk szabad akaratunkból a porba visszatérni, melyből vétettünk, ahelyett hogy Isten kegyelmének gazdag ajándéka lenne osztályrészünk” – magyarázta a Teremtés könyvében hallott szakaszt Maximosz hitvalló gondolatai nyomán Ignácz Gyula segédlelkész, aki prédikációjában kiemelte:

ha Ádám és Éva megtartotta volna Isten szavát, most mi is a paradicsomban lehetnénk – hangozhatna a szemrehányás feléjük, de mi magunk is mindennap elkövetjük a bűnt.”

De megmaradt az embernek a hallás képessége – mondta vigasztalásként, hozzátéve, hogy ugyanakkor az ember nem veszti el a képességét arra, hogy Isten szavát meghallja.

Igaz, elkövetjük a bűnt napról napra, de meghalljuk Isten szavát, amikor imára kulcsoljuk a kezünk, amikor egy-egy gesztust teszünk embertársunk felé… Hogy ne a halálé legyen az utolsó szó.”