Elsőáldozásra készülő „királyfiak és királylányok” találkoztak Debrecenben

Hazai – 2019. február 4., hétfő | 15:53

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hittanosai közül közel háromszáz leendő elsőáldozó gyermek együtt készült a nagy találkozásra február 2-án Debrecenben, a Megtestesülés-templomban a „NEKtek! – Veletek!” programsorozat szombati alkalmán.

A hittanosok készülete a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében zajlik: ők idén – a kongresszust megelőző évben – veszik magukhoz először az Oltáriszentséget. Közös örvendezésük, a szentségi Jézus előtti őszinte, odaadó imájuk kegyelmi erőteret teremtett a délutáni órákban, amiből a jelenlévő hitoktatók, lelkipásztorok, felnőtt kísérők is részesedhettek. Az egyházmegyei programsorozatot Tóth László, a Megtestesülés-templom plébánosa és munkatársai szervezik.

Különleges alkalom volt ez mindenki számára. „Engedjétek e kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa” (Mt 19,14). A gyermekek jelenlétével Isten kézzelfogható közelségét tapasztalhatták meg a felnőttek is.

A felhőtlen hangulatban telt délutánt közös imával, az irgalmasság rózsafüzére egy tizedének elimádkozásával alapozták meg; majd Elek László jezsuita játékos, meseszerű előadása az Isten igazságának útjára terelte a gyereket.

Elek László a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lényegét egy mesével fordította gyermeki nyelvre, amiben közönsége is részt vett: így lettek a gyermekek a sárkányok, királyfiak hangjai. A mesében a jó és a rossz küzdelme során megtanulhatták, hogy minél többször engedünk a gonosz sárkány — például a feladat helyett a lustaság választása… – csábításának, annál inkább kezdünk rá hasonlítani, mint a mesebeli királyfiak, akiknek a rossz döntéseik következtében elpikkelyesedett a bőrük, mígnem sárkánnyá változtak, és nem térhettek vissza otthonukba. Megmentésükre a legkisebb királyfi indult, aki erejének megtöbbszöröződésére Istent hívta segítségül. Bennünket a szentáldozás előtti gyónás segít abban, hogy visszaváltozzunk királyfiakká, királylányokká, mert mindannyian azok vagyunk, csak sokszor megfeledkezünk róla.

A játékos előadás utáni szünetben sem tétlenkedtek a királyfiak és királylányok: az agapé mellett volt idejük arra is, hogy összeszedjék gondolataikat, mit szeretnének Istennek megköszönni. Ezt felírhatták az Oltáriszentséget ábrázoló papírformára, amit elhelyeztek az élet fáján.

A gyermekek egy kisfilmet is láthattak az ostyakészítésről, valamint egy elsőáldozási emlékkiállítás is. Ezután a Megtestesülés-plébánia hittanosainak dramatikus játéka a szentmisére irányította a figyelmet.

A játék és az előadás után a gyermekek szívükben egyre jobban ráhangolódtak a szentségi Jézussal való találkozásra. Megható volt az állandóan nyüzsgő, mocorgó királyfiak és királylányok mozdulatlansága, amikor figyelmüket a lényegre, az Oltáriszentségre összpontosították. A több mint fél órás szentségimádáson sokan az oltár közvetlen közelében, a szőnyegre térdelve imádkoztak, és a zenét követő csöndben elgondolkodhattak azon, mit jelent számukra Isten, miért adnak hálát, és mit szeretnének megígérni Jézusnak.

A szentségimádás után a szentmisét Elek László jezsuita mutatta be a jelen lévő papok részvételével.

*

A NEKtek! – Veletek! egy éven át minden hónap első szombatján tartó egyházmegyei programsorozatban minden alkalommal más-más célközönséget szólítanak meg. A következő alkalomra, a március 2-i találkozóra már készülnek az egyházmegye fiataljai, akiknek Béri Renátó OCD tart előadást. Április 6-án az időseket és betegeket várják: a vendégelőadó Bosák Nándor nyugalmazott püspök lesz, aki a szentmisében kiszolgáltatja a betegek szentségét. Május 4-ével zárul a programsorozat, erre az alkalomra az egyházmegye akolitusai érkeznek, vendégük Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lesz; a szentmisén a leendő akolitusokat ünnepélyesen is felkérik szolgálatukra.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria