Eltemették Sereghy János görögkatolikus áldozópapot

Hazai – 2021. március 22., hétfő | 14:36

Sereghy János görögkatolikus áldozópap életének 69., papságának 40. évében március 9-én hunyt el. Temetésén, március 20-án Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita búcsúztatta.

Öt paptestvér, két diakónus és Kocsis Fülöp érsek-metropolita imádkozott Sereghy János görögkatolikus áldozópap utolsó földi szertartásán ravatala mellett. Azon a napon végezték papi temetését, melyet az Akathisztosz-szombatnak is nevezünk: húsvéti készületünk során az Istenszülő Akathisztoszát imádkozva az örömhírvételre emlékezünk. A két esemény időbeli találkozása adta a főpásztor búcsúzó szavaihoz a kiindulópontot.

„Minden az Örömhírvétellel kezdődik: először meg kell születni, végig kell élni az életet, hogy aztán a mennyben lehessen folytatni” – mondta a főpásztor.

S bár egy jó pap magyarázza az evangélium szavait, hogy ezáltal is továbbadja Isten szavát, a pap elsősorban nem a Szentírás-magyarázattal hirdeti az örömhírt. „A pap megkapja az örömhírt, és a szívéből adja tovább. Mikor az Úristen meghív egy papot szolgálatára, az számára örömhírvétel: rendkívüli dolog születik meg benne, amit az egyház a papszenteléssel megpecsétel: örömhirdetővé teszi” – magyarázta.

Az Isten érvényt ad ennek a belső elhivatottságnak, teljessé teszi a papi életet. „Ezen a szertartáson mintegy megpecsételődik a papi élet: az Úristen tökéletessé teszi, befejezi.”

A szomorúság mellett ott rejtőzik szívünkben az örömhír: „János atya élete beteljesedett, s az utolsó nagy földi szertartás után testének semmilyen gondjával nem kell tovább küszködnie, odaát immár az angyalokkal, az őt megelőző paptestvéreivel, ősökkel, szentekkel, és különösen az őt meghívó és most magához szólító Krisztussal Urunkkal végzi a mennyei liturgiát” – vigasztalta a gyászolókat.

„Az Úristen erre a végső beteljesedésre hív mindnyájunkat” – hangsúlyozta az érsek-metropolita.

A szertartás szűk családi körben zajlott; élőben közvetítette az egyházmegye közösségi oldala 

A felvétel ITT tekinthető meg.

Forrás: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Képernyőfotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria