Emlékoszlopot állítottak Pákozdon – Püspöki szentmisével emlékeztek a hős tűzszerész katonákra

Hazai – 2021. november 4., csütörtök | 18:47

Emlékoszlopot állítottak november 2-án a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen (KEMPP) 360 magyar tűzszerésznek, akik hazai vagy külföldi misszióban vesztették életüket az elmúlt évtizedekben. A tűzszerész feladatok végrehajtása közben elesett katonákért Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott imát Spányi Antal székesfehérvári püspökkel, aki megáldotta az emlékművet.

Az emlékoszlopot Kovács József nyugállományú alezredes, a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület elnöke adományozta az egyesület nevében a KEMPP-nek.

A rendezvényen Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára elmondta: a márvány emlékoszloppal a tűszerész munka során elesett katonáknak kívántak emléket állítani, valamint tisztelegni a jelen tűzszerészei előtt, akik életüket kockáztatják hazájuk biztonsága érdekében.

Görög István nyugállományú ezredes, az emlékpark ügyvezetője hangsúlyozta: a tűzszerészek munkájának veszélyességét mutatja, hogy az elmúlt 75 évben több mint 360-an vesztették életüket feladataik végrehajtása közben.

Az emléktáblát Szabó István honvédelmi államtitkár; Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára; Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese; Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Honvéd tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka; valamint Kovács József nyugállományú alezredes leplezte le.

A tűzszerészek ünnepségéről a több mint száz emlékező katona a Doni Emlékkápolnához vonult, ahol Spányi Antal püspök mutatott be szentmisét a hős katonák lelki üdvéért. A főpásztor kiemelte az ismeretlen doni katona sírjánál, hogy tisztelettel emlékeznek minden hős katonára.

„Imádkozzunk értük, akik idehaza vagy messze földön áldozták életüket.

Ők az orök világosság országába méltón lépnek be, mert másokért éltek, másokat szolgáltak, életüket adták családjukért, a nemzetért és hazáért.

Adja az Úr, hogy halottaink, a hős katonák, akiket tiszteltünk és akiknek emlékét őrizzük, mindig példaként ragyogjanak előttünk. Életpéldájukból merítsünk erőt és bátorságot a hétköznapok során kötelességeink teljesítésében. Legyen bennünk meggyőződés és hit, hogy akik előttünk elmentek, azokat majd követjük, és viszontlátjuk őket a mennyország boldogságában” – fohászkodott a székesfehérvári megyéspüspök.

A szentmise után Ugrits Tamás pasztorális helynök vezetésével a honvédség, valamint a társadalmi, egyházi és civil szervezetek vezetői katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Berta Kata

Fotó: KEMPP

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria