Épületszentelés és projektzárás a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál

Hazai – 2021. október 22., péntek | 16:21

2011 szeptemberében kezdődött el Szakolyban az a történet, melynek ismét új fejezete kezdődött: a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat immár egy 656 négyzetméteres korszerű raktárcsarnokkal rendelkezik a községben. Október 21-én áldották meg az új épületet, a szertartást Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök együtt végezte.

Az épület nem csupán raktárként, hanem logisztikai központként is fog szolgálni azon adományok számára, amelyek tárolása eddig nehézséget okozott.

Az október 21-i szertartást a Görögkatolikus Metropólia főpásztorai: Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz és Szocska Ábel püspökök együtt végezték.

Az Úr Jézus meghosszabbított keze a raktár, mely a bajba jutottak és szükséget szenvedők segítője”

– mondta Kocsis Fülöp, aki azt is kifejtette köszöntőjében, hogy az Egyház szociális szerepvállalásában az a legfontosabb feladat, hogy szeretetet adjunk tovább általa.

Az Egyháznak nem a szociális problémák megoldása a feladata, és nem csupán a felmerülő szükségletek kielégítése a célja, ez eszköz csupán az Isten szeretetének közvetítésében – fogalmazott az érsek.

Szocska Ábel püspök a szeretetszolgálat újabb mérföldkőhöz érkezése kapcsán Kalkuttai Teréz anyát idézve szintén ezt a szeretetet hangsúlyozta beszédében: „Nem vagyok biztos abban, milyen lesz a mennyben, de egyet biztosan tudok. Ha meghalunk és eljön az idő, hogy az Úr ítéljen fölöttünk, nem azt kérdezi majd: mennyi jót tettünk életünkben, hanem mennyi szeretettel tettük.”

Az ünnepi beszédet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondta, aki nagyobb kontextusba helyezve az ünnepséget, beszámolt arról a karitatív tevékenységet végző egyházak és szervezetek támogatását átfogó koncepcióról, melynek része a ma átadott épület is. Az elmúlt években ebben a projektben több mint harminc településen negyvenhat helyszínen építettek tíz nagy logisztikai és harminchat regionális központot a rászorulók megsegítésére, melyben kilenc karitatív, többnyire egyházi szervezet vett részt.

A Görögkatolikus Metropólia Szakoly mellett Sajószentpéteren egy új épülettel és Debrecenben egy meglévő épület felújításával is részt vett ebben a projektben.

„Ha segítség kell, gyorsan kell adni, és ez a létesítmény képes erre” – köszönte meg Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője a kormánynak és az Egyháznak a beruházást.

Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója beszélt a résztvevőknek a beruházásról és a szakolyi Integrált Szolgáltató Központ működéséről és tevékenységeiről. Az ünnepség az intézmény lakóinak verses műsorával zárult.

Az ünnepi program második felében a meghívott vendégek megtekinthették az egyik öt éve működő, fogyatékkal élő felnőttek részére épített, támogatott lakhatást biztosító lakóegységet, valamint azoknak a fejlesztő foglalkozások helyszíneit is, ahol gyertyaöntéssel, kerámiakészítéssel, textil- és papírtermékek készítésével, pékáruk és száraztészták készítésével foglalkozhatnak többek között a támogatott lakhatás igénybe vevői.

Ungvári Sándor igazgató megmutatta az érdeklődőknek azt a folyamatban lévő beruházást is, mely során az egykori központi lakóépületből idősotthon kerül kialakításra, és amely előreláthatóan a következő év végéig készül majd el. Ez az intézményegység amellett, hogy azon jelenlegi ellátottak otthonaként szolgál majd, akik nem képesek részt venni a jelenlegi foglalkoztatási formákban, illetve már megjelentek náluk az időskorral járó hanyatlások, képes lesz további jelentkezőket is fogadni.

A most átadott 656 négyzetméter alapterületű logisztikai és szolgáltató központ 247 milliós beruházása a magyar kormány és az Európai Unió 200 millió forintos támogatásával valósult meg az EFOP-2.2.15-16-2017-00011 számú Karitatív tevékenység infrastrukturális fejlesztése a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál című projekt keretében.

Szöveg és fotók: Vándor Ilka

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria