Erdő Péter a Gyermekek a gyermekekért akció keretében osztott ajándékot rászoruló gyermekeknek

Hazai – 2015. december 22., kedd | 21:15

A Katolikus Karitász szervezésében útjára indított Gyermekek a gyermekekért elnevezésű, országszerte megrendezett akció ünnepi zárására került sor december 22-én, kedden délután 15 órakor a budapesti Magyar Szentek templomában, ahol Erdő Péter bíboros és Mádl Dalma adták át az ajándékcsomagokat.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az akció lényege, hogy gyermekek készítenek ajándékot, vagy adják oda saját játékaikat azoknak a gyerekeknek, akik nehezebb körülmények között élnek. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye karitász csoportja által rendezett eseményen részt vett Erdő Péter bíborors, Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, valamint Soltész Miklós, a Karitatív Tanács elnöke, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.


Écsy Gábor a Magyar Szentek templomában megrendezett ünnepség köszöntőjében utalt a „Gyermekek a gyermekekért” programra, amelynek keretében idén 15 ezer csomagot osztanak szét országszerte ezekben a napokban az egyházmegyei karitász csoportjai. Elmondta, hogy karácsony lényege az ajándékozás, amely a számunkra adatott legnagyobb ajándékban, Krisztusban nyeri el végső értelmét. Éppen ezért az örömhírt nemcsak tárgyi ajándékok által szerették volna  megosztani, hanem egy mindenkinek szóló meglepetéssel is.


Ahogyan a korábbi években is előadással kedveskedtek a jelenlévőknek, idén a karitász igazgatójának köszöntője után a pécsi MárkusZínház népi betlehemes báb-előadása következett. Az ebben a hónapban nemcsak Magyarország több városában, hanem Franciaországban is bemutatott Betlehemi történet mind a gyerekeket, mind a felnőtteket bevonva hozta közelebb karácsony misztériumát a jelenlévőkhöz. Az előadás különlegessége az volt, hogy a pásztorok Betlehemet kereső útján a gyerekeknek kellett segíteniük megtalálni a helyes utat, illetve a három királyok szereplői is a sorok közül kerültek ki.


Az előadás után, amely a Három királyok énekével zárult, Erdő Péter bíboros köszöntötte a résztvevő családokat, utalva a betlehemesre. Amint elmondta, ezáltal mi magunk is eljuthattunk lélekben Jézushoz, hiszen a karácsony erről is szól: megtalálni helyünket a jászol körül, Jézus mellett, évről évre kutatva azt, hogy Ő mit vár tőlünk, ajándékként.


A bíborosi köszöntő után Erdő Péter és Mádl Dalma személyre szóló ajándékokat adtak át a jelen lévő, csaknem 300 gyereknek. A Budapest több plébániájáról érkező gyerekek között volt például Duka Jázmin és Blanka is, akik a 8. kerületi Béke Királynéja-templomhoz tartoznak. Csomagjaikban babákat, társasjátékokat, plüss állatkákat, írótáblát, és karácsonyi bejglit is kaptak.


A közös együttlét végén a jelenlévők elimádkozták a Miatyánkot és Erdő Péter bíboros megáldotta őket.

Fotó: Lambert Attila

Várkonyi Borbála/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria