Ereklyét helyeztek el Szent II. János Pál pápa emléknapján a Terézvárosban

Hazai – 2021. október 23., szombat | 17:35

Szent II. János Pál pápa emléknapján, október 22-én, pénteken emlékeztek meg a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban lengyelek és magyarok a pápa magyarországi látogatása 30. évfordulójáról, és elhelyezték a templom Szűz Mária-oltárán, a Częstochowai Fekete Madonna képe mellett a szent pápa ereklyéjét.

A terézvárosi Szent Teréz-templomnak az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét imádkozó imacsoportja kérésére Horváth Zoltán kanonok, esperes, plébános Stanisław Dziwisz bíboroshoz, nyugalmazott krakkói érsekhez fordult, hogy a szent pápa ereklyéjét segítsen Budapestre, a plébániára eljuttatni. Ahogyan sok mindennel, úgy ezzel a kéréssel is az történt, hogy Covid-19-járvány miatt válasz nem érkezett, majd pedig a budapesti lengyel személyi plébánia plébánosa, Krzysztof Grzelak közreműködésével ez év augusztus 4-én Krakkóban, Dziwisz bíboros – II. János Pál egykori személyi titkára – személyesen adta át a vérereklyét a Teréz-templom plébánosának.

Október 22-én a budapest-terézvárosi Szent Teréz-plébánián összegyűltek lengyelek és magyarok, hogy hálát adjanak II. János Pál pápáért és reánk hagyományozott örökségéért. Andrzej Kostecki, a domonkosok magyarországi vikáriusa, a szentmise főcelebránsa elmondta, hogy a szent pápa megtanított bennünket arra,

hogyan kell „szerelemmel” szeretnünk az Istent, és érte minden szenvedést, hátrányt és megkülönböztetést vállalnunk. Ugyanakkor nem szabad félnünk, hanem ki kell tárnunk a szívünk kapuját az Úr Jézus előtt.

A mise után a templom Szűz Mária-mellékoltáránál, éppen a Boldog Meszlényi Zoltán püspök, vértanú ereklyéjét őrző oltárral szemben helyezték el II. János Pál vérereklyéjét. Itt található a Częstochowai Fekete Madonna kegyképének másolata is.

Először a lengyel nagykövetség és a lengyel nép nevében Katarzyna Ratajczak-Sowa titkár méltatta a pápa hazája és Magyarország iránti szeretetét és azt a sok magyar szentet és boldogot, akiket az üdvözültek közé iktatott. Ezután a Jasna Góra-i Fekete Madonnát köszöntő ének következett, majd Krzysztof atya a pápa Oázis Közösségben folytatott tevékenységéről beszélt és a Bárka című dalról, mely neki annyira fontos volt és ami a Teréz-templomban szintén elhangzott, mialatt a plébános az ereklyét behelyezte őrzési helyére.

Ezután elhangzott a lengyel és a magyar himnusz. Mikor a papság az asszisztenciával kivonult a templomból, hosszú sorokban álltak az emberek, hogy közelebb juthassanak az ereklyéhez, így kérve a szent pápa közbenjárását, és így adva érte hálát az Úrnak.

Forrás: Budapest-Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia

Fotó: Topor Márta

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria