Erő, összhang, barátság a siker titka – Idén is megrendezték a katolikus iskolások sportversenyét

Hazai – 2019. június 2., vasárnap | 14:45

Június első hétvégéjén Budapesten rendezte meg a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége (KIDS) a 26. KIDS-kupa labdajátékversenyt, melyen 85 csapat közel ezer versenyzője mérte össze tudását. Az eredményhirdetést a Kopaszi-gáton tartották.

A Kopaszi-gát megtelt látogatókkal ezen a szombaton. Házasságot kötő párok fotózkodtak, kisgyerekes családok élvezték a végre előbújt nap melegét, biciklisták kerekeztek a későn érkezett tavaszi, illetve már koranyári délutánon.

Magó Kinga, a KIDS szakmai alelnöke a bejárathoz közel felállított, hotdogot készítő kocsinál fogadta a környék sportlétesítményekből – a lágymányosi öböl közelében található egyetemi sportpályákról, a Tüskecsarnokból és iskolai tornatermekből – az eredményhirdetésre érkező fiatalokat és tanáraikat, hogy eligazítsa őket és szervezze a délutáni programokat.

A rövid pihenést egy utolsó, különleges versenyszámkövette: a diákok sárkányhajóban mérhették össze erejüket, ügyességüket. A távolabbi települések iskolásai nem mind tudtak maradni erre a záróversenyre, melyen végül három húszfős csapat vett részt. A versenyzők rövid oktatás, balesetvédelmi előadás után szálltak be a sárkányhajókba a megmérettetésre.

A 26. KIDS-kupa szervezői a labdajáték- és sárkányhajóversennyel a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa rendezvényeihez is csatlakoztak.

*

Török Csaba atyával, a KIDS elnökével beszélgetve megtudtam, hogy a tavaly negyedszázados évfordulóját ünneplő KIDS alapjai a rendszerváltozás előtti időkre nyúlnak vissza. Az állam már akkor is rendezett diákolimpiákat, azonban az országban engedélyezett nyolc egyházi iskola tanulóinak azokon két szempontból is nehezebb volt részt venniük: egyfelől sokszor az anyagi források hiányoztak a versenyképes eszközök, körülmények megteremtéséhez, másrészt abban a közegben „gettósítva” voltak az egyházi iskolába járó diákok és tanáraik. Ezért a nyolcvanas években úgy gondolták, hogy ezeknek az iskoláknak saját kis versenyvilágot alakítanak ki, ahol túl a sporton – mely már önmagában érték –, az egymással való találkozás és megismerkedés, a közösség élménye, a kapcsolati háló szövése, a nagy csapatban való játék öröme is megjelenhet.

A rendszerváltozást követően az iskolák ezt a kezdeményezést folytatni kívánták, már szervezeti formában, s megalakult a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége, a KIDS. A megalakulástól, 1993-tól kezdve az új vagy újra katolikussá váló iskolák számára sportversenyeket hirdettek, s azóta is minden esztendőben megrendezik számukra a legnagyobb versenyt, a mindenkit megmozgató KIDS-kupát.

Az első években a szervezők még arra gondoltak, hogy az összes sportág egy hétvégén, egy „dzsembori” során versenyezzen, ám az egyre növekvő létszám miatt ez lassan átalakult a tanév egészére elosztott versenyekké, melynek végére kialakulnak a sorrendek, hiszen megállapítható – figyelembe véve az iskolák méretét is –, hogy kik mozgatják meg a legtöbb fiatalt, illetve, hogy melyik iskola a legeredményesebb egy-egy sportágban. A tanévet ez a mostani verseny zárta, ahol a labdajátékok csapatai mérték össze tudásukat.

Török Csaba azt is elmondta, hogy a vidéki helyszínek mellett sokszor azért rendezik Budapesten ezeket a versenyeket, hogy a megfelelő pályák rendelkezésre álljanak, hiszen idén is, e hétvégi versenyeken az ország minden tájáról érkező 85 csapat közel ezer fiatallal vett részt.

A KIDS elnöke hangsúlyozta: nem katolikus diákolimpiát akarnak szervezni, hogy a „profi”, különösen tehetséges diákok induljanak azon. A KIDS-kupa célja más: azoknak szól, akik nem versenysportolók, de szívesen mozognak, sportolnak. Lehetőség azoknak, akik talán nem a legtehetségesebbek, nem feltétlenül képesek kimagasló teljesítményekre, de örülnek az együttlétnek, a közösségben való sportolásnak.

Török Csaba hozzátette, idén a Kopaszi-gátra hívták a fiatalokat, hogy a kupák történetében először sárkányhajóban is összemérhessék ügyességüket. Ez a sportág a test edzésén kívül arra oktatja az egy hajóban húzókat, hogy az erőkifejtés mellett a másikra való figyelés, az összhang, az egymáshoz való alkalmazkodás vezet a sikerhez.

 A már szinte szürkületbe nyúló evezést követően, a labdajátékok és a sárkányhajó futamainak eredményhirdetése, rövid hálaadás, ima következett Török Csaba, a KIDS elnöke vezetésével, s a csapatok tagjai hazaindultak.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria