Érseki szentmise a Balatonon

Hazai – 2021. október 14., csütörtök | 12:20

A nemesvámosi egyházközség hívei az október 13-i fatimai jelenés ünnepéhez kapcsolódva hajós kirándulás keretében tartottak lelki programot a Balatonon október 10-én. A programon részt vett Udvardy György veszprémi érsek is, aki szentmisét mutatott be a Tihanyból induló hajón.

A Balaton az itt élők számára jelentős természeti környezet, ezért is fontos megszentelni azt, pontosan úgy, ahogy szeretnénk az egész világot megszentelni. A víz közel áll hozzánk, hiszen fontos az élet számára, emellett sok jelentéssel bíró szimbólum. „Ez a mi nagy vizünk, ezért itt gyűlünk össze imádkozni az egyházközségeinkből” – mondta el Gere Dávid Márk SMC nemesvámosi plébános köszöntőjében.

A Balaton egyik legnagyobb hajója, a Szent Miklós a hideg esős idő ellenére is szinte megtelt, közel kétszáz ember vett részt a programon a kisgyermekektől az idősebbekig. Indulás után közös rózsafüzér imádság következett, majd Udvardy György érsek szentmisét mutatott be.

Az érsek elmondta, hogy plébániai közösségek élete nagyban múlik a közös ünneplések módján és tartalmán, és fontosnak tartja, hogy időről időre a megszokott környezetből kilépve tudjuk a szent titkot ünnepelni. Ez mindenkire jó hatással van, és az a gondolat is előtérbe kerül, hogy megszenteljük a világot, amire nagy szükség van. Az ilyen alkalmak erősítik az együvé tartozást, a közös hitet.

Az út hátralévő részét baráti beszélgetéssel tölthették a résztvevők.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria