Érseki szentmisével ünnepelték a nagykapornaki Szentséges Üdvözítő-templom külső felújítását

Hazai – 2022. november 10., csütörtök | 12:44

A nagykapornaki Szentséges Üdvözítő-templomban mutatott be ünnepi szentmisét Udvardy György veszprémi érsek november 6-án, vasárnap, miután megáldotta a teljes külső felújításon átesett épületet. Az eseményen jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Az épület megáldása előtt Tódor Szabolcs plébános ismertette a munkálatok részleteit: az összesen 30 millió forint értékű külső rekonstrukció során megújult a műemlék homlokzata, a két torony, kicserélték a lépcsőt és a csatornarendszert. A toronyba – a zalai falu korábbi polgármesterének köszönhetően – új óraszerkezet került. A kormány 15 millió forinttal támogatta a beruházást, az építkezés további költségeihez az önkormányzat és az egyházközség is hozzájárult. A helyi vállalkozók és a hívek az adományok mellett kétkezi munkával segítettek.

Soltész Miklós az ünnepségen arról beszélt, hogy a templomok, közösségi házak, iskolák és óvodák építésénél és felújításánál a legfőbb szempont az, hogy a közösség megmaradjon és erősödjön. Ezért Magyarországon és szerte a Kárpát-medencében az egyházakkal és a hívekkel közösen több mint 3000 templomot újítottak fel az elmúlt tíz évben.

Udvardy György elmondta: a közelmúltban 80 templomot és közösségi házat újítottak fel a Veszprémi Főegyházmegyében, mintegy 1,1 milliárd forint ráfordítással. Ez az élni akarást és a jövőbe vetett reményt fejezi ki – tette hozzá.

Ezt követően Nagykapornak polgármestere, Sifter Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a templom felújítását.

A felújított épület megáldása után a veszprémi érsek hálaadó szentmisét mutatott be az 1170 körül emelt egykori bencés apátsági templomban.

Homíliájának elején a főpásztor elmondta: „Ünnepre hívott bennünket ma Egyházunk, hogy a felújított templomot megáldjuk, és hogy hálát adjunk ezért az Úristennek.”

Hálát adunk a templom ősi voltáért, elődeink hitéért, azokért, akik előttünk jártak a hitben, megvívták a maguk küzdelmeiket a hitért, akik példát adtak, akik áthagyományozták számunkra a Krisztus-ismeretet, a keresztény kultúrát, amelyet a döntéseikkel éltettek, formáltak.

Hálát adunk azért, akik vagyunk Krisztus-ismeretében, Krisztus miatt, mert az Ő megváltói ajándéka miatt lehetünk azok, akik vagyunk: emberek, megváltottak, méltósággal megajándékozottak és örök életre meghívottak.

„Milyen jó, hogy itt van a templom, amely a település fölé magaslik, tornyával hirdeti Isten igazságát, és hogy mi, ennek a templomnak a gyermekei otthon érezhetjük magunkat itt. Elhangzik most is az evangélium tanítása, ami mindig személyes: nekem szól, engem érint” – fogalmazott Udvardy György. 

A Szentírás szavai mindig felszólító erővel bírnak, hogy a hallott igének, a hallott tanításnak megfelelően cselekedjünk, hozzuk meg döntéseinket, hogy az segítsen bennünket eligazodni az élet dolgaiban, megőrizni a hitet és belekapaszkodni annak erejébe. A főpásztor kiemelte, mennyire fontos, hogy vasárnapról vasárnapra megerősítsük ebben egymást, miközben magunk is megerősödünk a feltámadás hitében. „Mi vagyunk azok, akik az élet Istenétől életet kaptunk; ez nem múlik el, ez túlmutat a mi földi életünk keretein” – emlékeztetett.

Az ünnepélyes szentmisén közreműködött a búcsúszentlászlói és a nagykapornaki templom kórusa és a ZalaBrass fúvósegyüttes.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria