Felújították a felsőtárkányi katolikus templomot

Hazai – 2021. július 18., vasárnap | 18:56

A közelmúltban felújított felsőtárkányi templomban július 18-án Ternyák Csaba egri érsek mutatott be búcsúi szentmisét. A főpásztor megáldotta a templomot és a szintén megújult plébániát.

Prédikációjában Ternyák Csaba – a templom védőszentjének, Mária Magdolnának alakját középpontba állítva – a nőknek az Egyházban betöltött szerepéről beszélt.

 

Abban az időben a nőket lenézték, szinte rabszolgasorban voltak, a bűn és a kísértés szimbólumának tartották őket. Jézus viszont egy szintre emeli a nőket a férfiakkal. Tanítása, miszerint a férfi nem előbbre való, mindketten egy szinten vannak Isten szemében, megváltoztatta a történelmet. Jézus számos példát hoz a nők segítőkészségére, alázatára, jámborságára vonatkozóan, sőt a hit példájaként mutat be néhány ószövetségi asszonyt. Ő a nők igazi felszabadítója. Nem véletlen hát, hogy a nők mindig keresik az Istennel a kapcsolatot – fogalmazott az érsek.

Sok nő dolgozik ma az Egyházban és intézményeiben: irodai munkát végeznek, plébániai házvezetőnőként segítenek, hitoktatnak; a katolikus iskolák pedagógusainak túlnyomó része is nő. Ferenc pápa legújabb rendelkezése szerint lektorrá és akolitussá is avathatják a nőket, tehát hivatalos megbízással bekapcsolódhatnak az oltárszolgálatba áldoztatóként és felolvasóként. Legyen a tárkányiak számára a nők példaképe Szent Mária Magdolna, az Úr hűséges követője, a feltámadás első tanúja! – kívánta szentbeszéde végén az egri főpásztor.

Czibere Zsolt plébános háláját fejezte ki mind az Egri Főegyházmegye, mind az állam felé a templom és a plébánia felújításában nyújtott támogatásáért, és örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt hetekben tartott napközis hittantábor keretében a gyerekek már birtokba is vették az épületet.

*

A Bükk nyugati kapujának is nevezett Felsőtárkány hosszú főutcáján egymás mellé épült a református és a katolikus templom. A műemlék jellegű, késő barokk stílusú Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templomot Eszterházy Károly püspök 1785 és 1790 között építtette Francz József egri kőművesmesterrel. 

Az elmúlt 230 évben többször végeztek felújítási munkálatokat a felsőtárkányi katolikus templomon. A 2020-ban elkezdett legutóbbi felújítás során – pályázat keretében – rekonstruálták a templom kő lábazatának tönkrement elemeit, pótolták és felújították a tornyon lévő zsalugáteres ablakokat, továbbá talajnedvesség ellen szigetelték az épületet. Felújították a plébániaépületet is, amely hatalmas udvarával közösségi programok szervezésére is alkalmas.

Szöveg: Pap Ildikó

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria