Felújították a kőbe faragott pincekápolnát Görömbölyön

Hazai – 2022. június 9., csütörtök | 13:32

Az 1938-as eucharisztikus világkongresszusra készült el a miskolc-görömbölyi pincekápolna, melynek felújítását a tavalyi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra tervezték. Május 30-án áldotta meg Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök.

A különleges kápolnában évente legalább kétszer végeznek szertartást az Istenszülő tiszteletére, májusban és októberben egy-egy alkalommal. Ezúttal is a Paraklisz szertartásán imádkozott együtt a közösség.

Valahányszor a hegyre megyünk, tudnunk kell, hogy közel vagyunk Istenhez. Itt, ezen a helyen is. Aki közel van Istenhez, az mindent Isten akarata szerint, Jézus Krisztus jelenlétének tudatában tesz.

Valahányszor ebbe a kápolnába jövünk, idézzük fel magunkban Ábrahám, Mózes és az apostolok tapasztalatát, és tegyünk meg mindent azért, hogy itt, Görömbölyön is mindig az Úr akarata valósuljon meg” – mondta a főpásztor a szertartáson.

*

Marsalkó Mihályt mély vallásossága, az első világháborúból való szerencsés hazatéréséért érzett hálája és az 1938-as eucharisztikus világkongresszus is arra ösztönözte, hogy kápolna faragásába kezdjen a görömbölyi pincesoron.

Miskolc környékén a bencés rend honosította meg a szőlő- és borkultúrát. Tapolcán (ma Miskolc egyik városrészén) állt az apátságuk. Ettől nem messze, a görömbölyi domboldalon helyezkedik el több száz borospince.

Ezek a pincék egy-egy család igényeit szolgálták; az egyik pince Marsalkó Mihályé volt. Falát maga faragta ki.

A lejárattal szemben, mintegy oltárképként, az Istenszülő a gyermek Jézussal látható, a mennyezeten pedig a galamb képében ábrázolt Szentlélek. A tulajdonos kifaragta a magyar címert is, illetve az első látogatók nevét is kőbe véste: „Demkó Sándor esperes-parókus, Szita Gyula esperes-plébános és Kiss József főjegyző”. Megörökítette továbbá a kápolna alapításának szándékát: „Szent – Év – 1938.”

A kápolna készítője Görömbölyön élt, tizenkilenc éves volt, amikor először besorozták katonának. A háborúból hazatérve feleségül vette Lukács Erzsébetet.

Egyetlen gyermekük született, Veronika, aki tizennégy évesen, 1935-ben valamilyen rejtélyes betegségben elhunyt.

Marsalkó Mihály 1937-ben kezdett a pince kifaragásához, és 1938-ra, a Budapesten tartott kongresszus idejére készült el vele. Egy évvel később ismét hadba hívták. Sok viszontagság után időskorát is Görömbölyön töltötte, itt is temették el.

A pincét az örökösök eladták, több tulajdonosa is volt, végül 2003-ban vásárolta meg a Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia.

A kápolna felszentelését 2004. május 31-én, pünkösdhétfőn ünnepelték. A pince fölötti borház Dobos Péter tervei alapján épült.

A mostani beruházás keretében teljesen megújult a pincekápolna elektromos hálózata, új tetőt kapott az épület, meg kellett oldani a csapadékvíz-elvezetést, külső-belső festés történt, és restaurálták a pince faragványait is. A munkálatokat a Magyar Kormány EEÖR-KP-1-2021/1-000628 számú támogatása tette lehetővé.

„A képviselő-testületnek nagy álma volt a pincekápolna megújulása” – fogalmazott az átadási ünnepségen Galambvári Péter parókus, aki azt is elmondta, hogy

a pincekápolna előzetes bejelentkezés után bármikor látogatható, nyitva áll zarándokok és turisták előtt egyaránt.

Görömböly a Mariazelltől Csíksomlyóig vezető Mária Út egyik állomása, mely a kápolna közelében halad el.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria