Felújították Szent László király templomát Csabdin

Hazai – 2022. június 29., szerda | 9:44

Az 1935-ben épült csabdi Szent László-templomban püspöki szentmisét tartottak az épület felújítása alkalmából június 25-én.

A falu szívében álló felújított katolikus templomot koncelebrált szentmisén áldotta meg Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. Az ünnepi eseményen jelen volt Huszárovics Antal polgármester, Tessely Zoltán helyi országgyűlési képviselő és Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Bicske társplébániái Alcsútdoboz, Felcsút és Csabdi, utóbbinak filiája Vasztélypuszta, itt is áll egy kis templom. Csabdi és Vasztélypuszta is támogatást nyert a szakrális épületek felújítására. Burbela Gergely verbita szerzetes, bicskei plébános és segítői sokat tettek azért, hogy alig egy esztendő alatt befejezzék a munkálatokat Csabdin.

Tiborcz Sándor orvos, a helyi katolikus közösség világi elnöke a renoválás szervezésében aktívan közreműködött. A Szent László-templomban kívül-belül minden megújult: a kivitelező GNR Építő Kft. jóvoltából megvalósult az épület tetőcseréje, a burkolatok, nyílászárók, elektromos vezetékek cseréje; a régi padok frissen festve kerültek vissza az új padozatot kapott kis templomba.

Az oltárt és az ambót Balla Márk bicskei fafaragó készítette; szakrális tárgyakat Lengyelországból hozatott a lengyel származású Burbela Gergely plébános. A falakon elhelyezett stációkat hársfából faragta Lőrinczi Botond Lehel.

Prédikációjában Spányi Antal püspök a templom védőszentjének, az Árpád-házi keresztény lovagkirálynak életútjáról beszélt, aki a magyar királyok között is különleges személyiség volt. Megtestesítette a honfoglaló magyarok lelkiségét és a kereszténnyé és európaivá lett nép átlényegülését. Magas volt és erős, hős katona, ugyanakkor érzékeny lélek, elhivatott uralkodó – hangzott el a szentbeszédben.

A mai értelemben vett kereszténység más, mint egy évezrede volt, ám abból az időkből és a szellemi örökségből fakad – hangsúlyozta a főpásztor. – Krisztus hív mindannyiunkat, hogy legyünk tanúságtevők a mai életben, a mai gondolkodáshoz illeszkedve, s higgyünk az imádság erejében. „Töltsük meg a felújított templomot vasárnapokon és ünnepeinken, s adja az Úr, hogy legyen bátorságunk hitünket megvallani, láthatóan gyakorolni!”

A székesfehérvári megyéspüspök az ünnepi szentmisében felszentelte az új oltárt, a stációkat, és megáldotta a jelenlévőket.

Forrás: Feol.hu; Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kricskovics Antal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria