Fényterápiás szobát alakítottak ki a Máltai Szeretetszolgálat gödi Gondviselés Házában

Hazai – 2020. november 26., csütörtök | 18:02

Fényterápiás szobát alakítottak ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gödi Gondviselés Házában a Samsung SDI támogatásával. A Snoezelen szoba új lehetőségeket nyit a súlyos és halmozottan fogyatékos emberek fejlesztésében. A speciális kialakítású helyiségben végzett terápia javítja a koordinációt, fejleszti az érzelmi biztonságot és csökkenti a hangulatingadozásokat.

Gödön van egy hely, egy régi kastélyépületben kialakított otthon, ahol a fogyatékkal élő bentlakók szeretetben, biztonságban és megbecsülésben élhetnek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetése, hogy a Gondviselés Házában olyan otthont teremtsen, ahol az értelmileg sérültek méltó körülmények között élhetnek, és megkaphatják mindazt a segítséget, ami a zavartalan életvitelükhez szükséges. A karitatív szervezet két éve vállalta a gödi intézmény átalakításával és fenntartásával járó hatalmas feladatot, amellyel közel kétszáz halmozottan fogyatékos embernek segít.

A segélyszervezet lelkiismereti kérdésként tekint az önmagukról gondoskodni képtelen emberek megsegítésére. Régi vágyuk teljesült, amikor az intézményben megnyithatták a vadonatúj és modern Snoezelen, azaz fényterápiás szobát. A súlyos és halmozott fogyatékkal élők ellátásában nagy szerepet kap a szenzomotoros fejlesztés, melynek egyik eszköze a Snoezelen terápia. A terápiás foglalkozásokon fejlődik az érzelmi biztonság, a szem-kéz koordináció és a szemkontaktus kialakítása. A hangulati ingadozások csökkennek, hiszen a figyelemfejlesztés szempontjából a különböző irányból jövő hang-  és fényingerek nagy szerepet kapnak.

„A fényterápiás szobának köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak a speciális kezelésre szoruló lakóink ellátására, és ezzel az otthonban végzett szakmai munkánk is gazdagabbá, változatosabbá válik” – mondta Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiójának vezetője. „Elsősorban mégis azért vagyunk hálásak, mert változatosabbá tehetjük a gödi Gondviselés Házában élő fogyatékos emberek mindennapjait.”

Magyarország egyik legnagyobb vállalata, a Samsung SDI számára rendkívül fontos a társadalmi felelősségvállalás, az olyan kezdeményezések támogatása, amelyek értéket teremtenek, és segítenek a rászorulókon. „Nagyon örülünk, hogy a szinte szomszédságban lévő Gondviselés Háza lakóinak valami olyat adhattunk, amire valóban nagy szükségük volt, és ezáltal hozzájárulhattunk a kommunikációs, érzelmi és koordinációs fejlődésük megsegítéséhez” – mondta Bagoly Katinka, a Samsung SDI Magyarország PR-specialistája.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria