Ferenc pápa meghívására Szombathelyről is indulnak nehéz sorsú zarándokok Rómába

Hazai – 2016. november 5., szombat | 18:00

Több ezer hajléktalan, nehéz sorsú embert várnak Rómába Európa minden részéből Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapjára a Ferenc pápa által a szegényeknek meghirdetett találkozóra. Erre az alkalomra Szombathelyről is indulnak zarándokok Rómába, a Katolikus Karitász támogatásával.

A zarándokcsoport a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szombathelyi és kemenespálfai intézményeinek ellátottjaiból áll. A hátrányos helyzetű résztvevők többsége valamilyen szenvedélybetegségben is szenvedett. Szombathelyen három alkalommal gyűltek össze a zarándokok azért, hogy lelkileg felkészülten induljanak november 10-én Rómába, a Ferenc pápával való találkozásra.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója, Tuczainé Régvári Marietta elmondta, hogy a résztvevők az indulás előtt szentgyónáson vesznek részt. A zarándoklat lelki vezetője Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános lesz, aki a zarándokokat a lelki felkészülésben is segíti. Az első felkészülési alkalom során a köpönyegét megosztó, az elesett embereken segítő Szent Márton példáját emelte ki. Várhelyi Tamás hangsúlyozta, hogy a zarándok figyelmének nem kifelé, hanem befelé, önmaga felé kell irányulnia.

A zarándokok november 13-án részt vesznek a Ferenc pápa által celebrált szentmisén a Szent Péter-bazilikában. A pápai szentmisén való részvételen kívül ellátogatnak a falakon kívüli Szent Pál-bazilikába, a lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyházba, valamint a Santa Maria Maggiore-bazilikába. 

A zarándokok közül sokak számára ez lesz az első alkalom, hogy Rómába utazhatnak, és igazi ajándékként élik meg, hogy találkozhatnak Ferenc pápával. A szombathelyi csoportban van olyan zarándok, aki súlyos alkoholizmusból és rákbetegségből gyógyult ki, és most ő segít azokon, akik nehéz helyzetbe kerültek. Egy másik résztvevő a munkahelye elvesztését követően lett alkoholista és hajléktalan. Elmondta, hogy a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata révén sikerült kigyógyulnia a több mint négy évig tartó alkoholizmusból, és a gyógyulással együtt munkát is kapott. Tanúságot tett arról, hogy a gyógyulás mellett visszanyerte elvesztett hitét, és a segélyszervezetben otthonra, közösségre talált, ahol ő is segíthet embertársain.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria