Főhajtás Győrben Apor Vilmos püspök vértanúságának 75. évfordulóján

Hazai – 2020. március 30., hétfő | 19:18

Március 30-án, Boldog Apor Vilmos püspök vértanúságának 75. évfordulóján Győr Megyei Jogú Város képviseletében Pergel Elza alpolgármester koszorút helyezett el a vértanúság helyszínét jelölő püspökvári emléktáblánál, valamint a szent életű főpásztor szarkofágjánál, amely a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Héderváry-kápolnájában található.

Az alpogármester asszonyt Veres András győri megyéspüpök, Kálmán Imre püspöki irodaigazgató és Böcskei Győző székesegyházi plébános köszöntötte.

Boldog Apor Vilmos püspök életéről ITT olvashatnak.

3 évvel ezelőtt „Köszönöm a Jóistennek, hogy ilyen nagypénteket adott” – Emlékezés egy háborús húsvétra címmel idéztük fel az 1945 szomorú nagypéntekén történteket.

Apor Vilmos püspök teste évtizedeken keresztül a Káptalandombbal szomszédos Kármelhegyi Boldogasszony-templom kriptájában nyugodott. A kommunista hatalom azért nem engedte, hogy a Nagyboldogasszony-székesegyházban temessék el, mert 1945. március 30-án, nagypénteken szovjet golyó okozta a sérülést, amelynek következtében a főpásztor 1945. április 2-án, húsvéthétfőn elhunyt. Több mint negyven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a száműzetés véget érjen, és Apor Vilmos földi maradványait püspöki szolgálatának főtemplomában, a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban helyezzék örök nyugalomra. 1986. május 23-án csendben és teljes titokban történt az újratemetés.

Szent II. János Pál pápa 1997 novemberében Rómában avatta boldoggá Apor Vilmos püspököt, aki a Püspökvárban menedéket kereső nők védelmében áldozta fel az életét.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Marcali Gábor/Győr Plusz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria