Folytatja a lakókörnyezetek rendbetételét segítő programját a Katolikus Karitász

Hazai – 2021. április 25., vasárnap | 16:59

Idén is folytatódik az „Öngondoskodó háztartások” elnevezésű program. A Pécsi Egyházmegye beszámolóját olvashatják.

A kezdeményezés célja az otthonok komfortosságának, higiéniájának, tisztaságának, rendjének növelése, az öngondoskodás elősegítése, az élhetőbb lakáskörülmények kialakításának támogatása a családok aktív bevonásával.

A program során a tárgyi, természetbeni támogatás mellett, valamint az önkéntesek segítségén, a településen fellehető egyéb források bevonásán túl kiemelt jelentősége van annak, hogy a család hozzáállása is változzon – így az együttműködés egy szándéknyilatkozattal és támogatói szerződéssel veszi kezdetét; ezzel a támogatott vállalja a programmal járó feladatok elvégzését, az aktív részvételt.

A program többszintű támogatásból áll. Ezek egymás után következnek, az egyes támogatási szintek befejezésének igazolása után következik az újabb szint.

Az első szint a rendberakás, a második szint a javítás és a tisztasági festés, a harmadik szint a bútorok pótlása, a negyedik szint pedig a rezsitámogatás. Mindehhez eszközöket biztosít a Karitász, emellett a lakhatási körülmények javítását célzó szociális, tárgyi és természetbeni támogatásokat is  biztosítják, az együttműködés és a támogatási szintek teljesítésének függvényében.

A program az egyházmegyei karitászszervezetek és -önkéntesek szakmai bevonásával valósul meg. A szakemberek felmérik a családok anyagi helyzetét, lakáskörülményeit, és végigkísérik a támogatási szintek megvalósulását is.

*

Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója elmondta: a program lényege az öngondoskodás. A Pécsi Egyházmegyében tíz családot vontak be a programba, öt pécsit, valamint öt családot Mohácsról és a kistérségből.

A Katolikus Karitász 2017-ben indította el innovatív fejlesztési programját, amelyhez rögtön csatlakozott a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász is.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria