Generációk találkozása – Művészeti projekt zárult a Máltai Szeretetszolgálat békásmegyeri otthonában

Hazai – 2016. április 15., péntek | 17:52

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti Befogadás Háza – Békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonában egy több hónapos, különböző generációk találkozását és közös alkotását előmozdító program zárult április elején, a kezdeményezést kiállítás és előadás keretében mutatták be.

A Máltai Szeretetszolgálat békásmegyeri integrált intézményének keretében működik a Befogadás Háza átmeneti otthon, illetve az idősek klubja és a szociális konyha. Az otthonban lakó családok, idősek, rászorulók számára több szervezet együttműködésével az év elején több hónapon át tartó program indult, melynek keretében generációk találkoztak, hogy együtt alkossanak és közösen nyújtsanak örömöt más rászoruló embereknek.

A családok átmeneti otthonában húsz gyermek lakik szüleivel együtt. Ide azokat a családokat veszik fel, melyeknek nincs hova menniük, nincs fedél a fejük fölött. Az idősklub tagjai is gyakran meglátogatják a családokat, és közös programokat szerveznek. Ehhez csatlakozott a Manna Kulturális Egyesület és a Társalkotó Egyesület, melyek elhozták az otthonba a Marica Bábszínház bábos programját. A foglalkozások során a családok és az idős emberek közösen készítették el a bábokat, a díszleteket, és a történetet is együtt szőtték. A művészeti délutánok nagyon jó hatással voltak az elmagányosodással küzdő idősekre és a krízisből kilábaló családokra is. Tárnok György, a békásmegyeri máltai otthon vezetője úgy fogalmazott: „A bábok hordozzák elkészítőjének félelmeit, szorongásait, időnként a társadalom elutasítását is. A történet azonban más. Noé bárkájában csoportosan utazva a közösség a szülővel való közös élményt, a vágyak szárnyalását váltja valóra.”

A közös alkotásba minden család bekapcsolódhatott, amely a Befogadás Házában lakik. Az intézményvezető így emlékezik az első foglalkozásra: „Volt egy kisfiú, aki Kelet-Magyarországról érkezett a szüleivel és testvéreivel. Még nem látott számítógépet, és két nap kellett neki, hogy a fürdőszobát megszokja, mert még az is új élmény volt számára. Az első bábos foglalkozásra be sem akartak jönni, mert mint az apuka sugallta, aki szegény, ne akarjon többet, az is elég, ha itt lehet ebben az otthonban. Feltettem a kérdést: »Azért, mert valaki szegény, nem hiányozhat neki a mese világa, a közösség, az alkotás öröme?« Végül sikerült meggyőznöm őket, és együtt alkottak a többiekkel.”

A Kelta utcában a családok számára kialakított otthon mellett több intézmény működik, köztük egy szociális konyha, ahol hajléktalan emberek, rászorulók juthatnak meleg ételhez. Április közepén a népkonyhára érkezőket az idősek klubja tagjai és a családok átmeneti otthona gyermekei fogadták, akik az étkezőt kiállítótérré és színházteremmé alakították. A bábfoglalkozásokon készült díszleteket és figurákat kiállították, és a rögtönzött díszletek között előadták a közösen megírt történetet. „Van olyan étkezőnk, aki évek óta mindennap jön az ebédért, mégsem láttam még mosolyogni, vagy érdeklődni valami iránt, de most nagyra kerekedett szemmel elmosolyodott, és meghallgatta az otthonban lakók előadását” – emlékezik a népkonyha munkatársa.

Tárnok György a különleges előadásról elmondta: „A történetet folytattuk volna tovább is, de már nyílt az ételosztó ablaka, és megcsörrentek a tányérok. A messzi tájról hirtelen mindnyájan visszakerültünk Békásmegyerre a csillogó szemű gyerekekhez és az ételosztásra várakozókhoz. A történet egyszerű: az Óperenciás-tengeren túl van egy szép táj, ahol talán nincsenek nehézségek, és az élet is könnyebb. Ahhoz, hogy ide eljussanak, át kell kelni az Óperenciás-tengeren, vagy ahogy az ebédlősök mondták, meg kell küzdeni az életben a nehézségekkel.”

A program a Manna Kulturális Egyesülettel közösen valósult meg a Családbarát ország – 2015 pályázat keretében, a Társalkotó Egyesület közreműködésével.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria