Görögkatolikus bölcsőde épül Nyírbátorban

Hazai – 2022. március 25., péntek | 10:25

Március 22-én ünnepélyesen elhelyezték és megáldották Nyírbátorban annak a görögkatolikus bölcsődei épületnek az alapkövét, amely a jövőben 4 csoportban biztosít majd 48 bölcsődei férőhelyet a legkisebb korosztály számára. A bölcsőde fenntartója a Nyíregyházi Egyházmegye lesz.

Az alapkő időkapszuláját Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök; Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára; Simon Miklós országgyűlési képviselő, valamint Szigeti Sándor kivitelező helyezte el.

Papp Tibor főhelynök, a Nyíregyházi Egyházmegye szociális ügyekért felelős vezetője köszöntő beszédében elmondta: a bölcsőde építésével az Egyház szociális szerepvállalásának célkitűzéseit igyekszik megvalósítani az egyházmegye; gyermekjóléti szolgáltatásának fejlesztése által a gyermekeket magas színvonalú napközbeni ellátáshoz kívánja juttatni, ugyanakkor a családokat is segíti, támogatja, miközben új munkahelyeket teremt.

A görögkatolikus templom szomszédságában építendő, bölcsődei ellátást nyújtó, keresztény értékek mentén szerveződő intézmény családbarát szolgáltatásként kíván hozzájárulni a családok életminőségének javításához, valamint a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez.

A felmerülő igényekhez is alkalmazkodva a most elindult beruházás 48 férőhelyet biztosít majd. Az akadálymentes épület a tervek szerint a magyar állam és az Európai Unió támogatásának köszönhetően még az idén felépül és megkezdi működését.

Kiss Zsolt nyírbátori parókus a szertartáson Isten áldását kérte a munkára az egyházmegye főpásztorával közösen, aki így imádkozott: „Jézus Krisztus hitével tesszük le ezt az első követ ezen alapzatba. Öregbedjék itt az igaz hit, az isteni félelem és a testvéri szeretet, és legyen ez az imádságos szolgálatnak a helye.”

Az alapkő megáldása és elhelyezése után beszédében Szocska Ábel püspök az azon való munkálkodást, hogy itt gyermekeket és családokat segítő bölcsőde épül, így aposztrofálta:

„biztos pont egy bizonytalan világban”.

A főpásztor arra a közös tapasztalatra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az ember élete milyen hirtelen meg tud változni; környezetünk egyik pillanatról a másikra bizonytalanná válik, s ekkor átértékeljük addigi életünket. A keresztény ember azonban Jézus Krisztus hitében cselekszik.

Ő a mi biztos pontunk ebben a bizonytalan világban.

„Hiszünk abban, hogy amely munkát Isten megáldja, ad hozzá erőt is, hogy végig vigyük” – fogalmazott a megyéspüspök.

A Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora megköszönte a támogatást az államnak, a város vezetésének, és a munkát a kivitelezőknek.

Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntőjében arról az örömteli eredményről számolt be, hogy ebben a választókerületben összesen tizenöt bölcsőde épül fel ezzel együtt.

Fülöp Attila államtitkár ünnepi beszédében elmondta: a magyar kormány törekvése, hogy minél több településen rendelkezésre álljanak bölcsődei férőhelyek, s ezzel a családokat kívánják támogatni.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria