Gyalogos zarándoklat indul Mindszenty bíboros emlékére Szombathelyről Zalaegerszegre

Hazai – 2019. május 20., hétfő | 9:01

Mindszenty József bíboros, hercegprímás tiszteletének elősegítésére gyalogos zarándoklatot szerveznek a Szombathelyi Egyházmegyében június 28. és július 1. között. A résztvevők a fiatal Mindszenty, azaz Pehm József életének néhány meghatározó helyszínét keresik majd fel.

A zarándoklatot, melynek fővédnöke Székely János szombathelyi megyéspüspök, Óra Krisztián, a szombathelyi egyházmegye papja vezeti.

A program alkalmat kínál a résztvevőknek arra, hogy közösen és egyénileg is elmélkedjenek Mindszenty bíboros életáldozatán. A zarándoklat egyúttal készület Mindszenty József boldoggá avatására.

Az egyéni és közösségi imák, elmélkedések mellett mindennap szentmisén vehetnek részt a zarándokok. A második napon, június 29-én, szombaton a bíboros szülőfalujában, Csehimindszenten részt vesznek a szokásos imaesten boldoggá avatásáért.

A zarándoklat időpontja: 2019. június 28-tól július 1-jéig.

Útvonala: Szombathely – Csempeszkopács – Csehimindszent – Egervár – Zalaegerszeg. A tervezett napi távolságok: 20, 17, 20, illetve 15 kilométer.

A zarándoklat technikai részletei: A zarándoklat során végig gyalog közlekednek a résztvevők. Az út nagyobbik része mezei utakon vezet, forgalmas közúton csak néhány kilométert halad. Lesz kísérőautó, amely a nehéz csomagokat szállítja. Mindennap lesz lehetőség a csatlakozásra, illetve a zarándoklat egyéni befejezésére is.

A szállás iskolai termekben, tornatermekben lesz, saját polifoamon és hálózsákban. Ágyat a szervezők nem tudnak biztosítani. A szállásokon korlátozottan lesz lehetőség mosakodásra.

Az első három napon a résztvevők kapnak meleg vacsorát, a többi étkezést mindenkinek magának kell megoldania. Korlátozott bevásárlási lehetőség mindennap biztosított. A zarándokutat mentőtiszt kíséri, aki szükség esetén elsősegélyt tud nyújtani.

A zarándoklat várható költsége – amely magában foglalja a háromnapi szállást, a három vacsorát és a kísérőautó szolgáltatását – várhatóan nem lesz több 10–15 ezer forintnál, amelyet a zarándoklat kezdetén kell befizetni.

Jelentkezés: 2019. május 31-ig a hamzaistvan@t-online.hu e-mail-címen. Kérik megadni a név mellett a címet, a telefonszámot, az e-mail-címet, az életkort, a gyakorlatot a zarándoklásban, gyaloglásban, jelentős betegséget, étkezési különlegességet. Aki a zarándoklat előtti vagy utáni éjszakára szállást kér Szombathelyen, jelezze, a szervezők segítenek egyszerű szállás biztosításában.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria