Hajdó Györgyné Madaras Olga kapja a tizedik Szent Erzsébet rózsája-díjat

Hazai – 2009. november 21., szombat | 13:11

Tizedik alkalommal nyújtja át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A beérkezett javaslatok közül ebben az évben a testület tagjai Hajdó Györgyné Madaras Olgát találták a legméltóbbnak a kitüntetésre, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász ajánlása alapján. A díjat Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke adja át november 22-én 17 órakor a Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

Hajdó Györgyné Madaras Olga másfél évtizede önkéntese a pusztaszabolcsi plébániai karitásznak. Együttműködésére a karitász mindig bizton számíthat, legyen szó akár gyors segítségnyújtásról, akár nagyobb szervezést igénylő feladatról, akár látszólag kisebb tevékenységekről, mint a karitászújság postai csomagolása vagy külföldi segélyszállítmányok szétválogatása. Munkája mindig önkéntes, megbízható, pontos, egy mélyen hívő ember elkötelezett szolgálata Istennek és embertársainak.

Olga már Budapesten is – ahol műszaki pályán dolgozott – elkötelezetten foglalkozott fogyatékkal élőkkel a Hit és Fény közösség keretein belül. Férjével nyugdíjba vonulásuk után költöztek Pusztaszabolcsra, Hajdóné ekkor fogott hozzá az egyházközség erősítéséhez, és komolyan támogatta Baltási Nándor plébános atyát a helyi karitászcsoport megszervezésében. Pár évvel később tapasztalatai felhasználásával két szomszédos település karitászcsoportjának létrejöttét is segítette.

Olga asszony fáradhatatlan munkatárs, a templom felújításában dolgozók számára éppen olyan szívesen főz ebédet, mint amilyen készségesen hozzájárul a támogatások gyűjtéséhez. Az általa vezetett társaság éveken keresztül segédkezett a helyi máltai csoport karácsonyi csomagosztásában. Nem ment el szótlanul az éhesen iskolába menők mellett sem: vezetésével élelmiszert gyűjtöttek a helyi boltosoktól, és tízórait készítettek a rászoruló gyermekeknek. Később pályázaton támogatást is sikerült szerezniük e célra külföldről.

Hajdó Györgyné a helyi családsegítő csoport támogatásával tartalmas nyári táborokat szervezett olyan, a társadalom peremén élő családok gyermekeinek, akiknek még nem volt részük hasonló élményben. Karitászos munkatársával, Bartók Istvánnéval több éven át vállalták a gyermekek étkeztetését e táborokban, miközben a nyaralók számára Tihanytól Budapestig szerveztek programokat.

Madaras Olga komoly szociális munkáját a pusztaszabolcsi önkormányzat is elismerte, jelenleg a hivatal szociális bizottságának külső szakértője. Ennek köszönhetően a továbbra is folyó iskolai étkeztetési akció keretében nehéz helyzetű családok gyermekeinek ebédbefizetését támogatják.

Hajdó Györgyné rendszeresen részt vesz a karitász képzésein, lelkigyakorlatain, mindig szem előtt tartva, hogy a munkatársaknak az evangélium alapján kell végezniük szeretetszolgálatukat. Tíz éve jár be Székesfehérvárra, ahol a karitász nyugdíjasklubját vezeti. Itt hétről hétre összegyűlnek keresztény nyugdíjasok, hogy a közös imádság, a kulturális programok, beszélgetések mellett az Egyházmegyei Karitász munkájába bekapcsolódjanak. Az elmúlt években a családi és karitászmunkák mellett a Fejér megyei Tordason intézetben élő értelmi fogyatékos fiatalokat is támogatják: a keresztség szentségére készítik fel őket.

(A díjról és az eddigi díjazottakról bővebben Háttér rovatunkban olvashatnak.)

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír

A kép illusztráció, a 2007-es díjátadáson készült.