Hajdúsámson: 1600-an az iskola Hit Gyülekezetének való átadása ellen

Hazai – 2012. május 17., csütörtök | 10:29

Hajdúsámsonban 1600-an, köztük 618 szülő írták alá azt a nyilatkozatot, hogy a jövőben állami, illetve önkormányzati fenntartású legyen a helyi általános iskola és az óvoda - közölte az önkormányzati Fidesz-frakció vezetője szerdán a befejeződött aláírásgyűjtés végeredményét.

Máthé Attila Gyula az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: május 14-én átadta Hamza Gábor (független) polgármesternek azt az indítványt, amelyben tájékoztatták az aláírásgyűjtés eredményéről és tapasztalatairól. 

A Fidesz képviselőcsoportja azért kezdett aláírásgyűjtésbe a 11 500 lakosú hajdú-bihari kisvárosban Mentsük meg az iskolát és óvodát! címmel, mert szerinte a város vezetése a helyi Eszterlánc Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát az általa ellátott feladatokkal a Hit Gyülekezetének tervezi átadni, a szülők többségének támogató nyilatkozata nélkül.

Hamza Gábor korábban azzal indokolta az intézmények egyháznak történő átadási szándékát, hogy ebben az esetben marad némi beleszólása az önkormányzatnak a település egyetlen iskolájának működtetésébe, míg ha január elsejével állami kézbe kerül az intézmény, erre nem lesz lehetőség.

A polgármester tájékoztatása szerint valamennyi egyháznál kezdeményezték az átadást, de végül erre csak a Hit Gyülekezete mutatott hajlandóságot.

Hamza Gábor emlékeztetett rá: az általános iskola fenntartását 2013. január elsejével köteles átadni az önkormányzat az államnak. A törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy egyházi fenntartást is válasszanak. Ennek lehetőségét vizsgálta meg a képviselő-testület és nyilvánította ki szándékát.

„Szerződéskötésről, átadásról csak akkor lehet majd beszélni, ha a kormányhivatal független szakértője, az intézmények pedagógusai, a szülői tanács, a diákönkormányzat, a kisebbségi önkormányzat és a szakszervezetek véleménye pozitív lesz, és a szakértő, illetve a kormányhivatal a törvényes feltételeket megvizsgálva egyetért az intézmény átadásával. Ha nem, a képviselő-testület a meghatározott időben állami fenntartásba adja az iskolát, az óvoda pedig marad önkormányzati fenntartásban” - mondta Hamza Gábor.

Máthé Attila Gyula közleményében kiemeli: „a Fidesz képviselőinek nem az egyházak oktatásban vállalt szerepével van problémája, hanem a hajdúsámsoni városvezetés hozzáállásával”.

Szerintük ugyanis nem volt elegendő az érdektelenségbe fulladt összevont szülői értekezleteken megjelent néhány szülő megkérdezése, ezért kezdtek aláírásgyűjtésbe, és remélik, hogy „a május végi testületi ülésen a képviselő-testület tagjai figyelembe veszik a szülők, a lakosság akaratát”.

MTI/Magyar Kurír