Kétnapos konferenciával ünnepelték a tízéves miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot

Hazai – 2021. július 1., csütörtök | 18:16

Idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat. A jeles alkalomból június 25–26-án kétnapos jubileumi hálaadó konferenciát tartottak Miskolctapolcán; a miskolci szakkollégium a hálózat egyik alapítója.

Csorba Mónika tanulmányi vezető köszöntötte az egybegyűlteket, majd Jónás Dániel szakkollégista adta elő Kovács Béla Hommage a Z. Kodály című művét klarinéton. Ezt követően Makkai László, a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium igazgatója mondott ünnepi beszédet, amelyben visszaemlékezett az elmúlt tíz év kimagasló eredményeire.

Orosz Atanáz püspök ünnepi köszöntőjében kifejezte örömét, hogy a szakkollégium mindenki számára esélyt ad.

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület nemrég beiktatott püspöke köszöntőlevelet küldött az eseményre, amelyet Szajkó Cintia olvasta fel. Balog Zoltán kiemelte, sokaknak sok oka van a hálaadásra ebben a jelentős és egyedülálló ökumenikus kezdeményezésben.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszédében a szakkollégium megalapításának pillanatait idézte fel, illetve a szakkollégiumi hálózat indulását. Jelent volt Szeiler Orsolya igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár is, aki méltatta a miskolci szakkollégium szakmai munkáját, továbbá elismerését fejezte ki az elért eredményekért, majd Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár mutatta be a tízéves Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat indulását, eredményeit, működését. Balogh Tibor, az EMMI online kommunikációs osztályvezetője, alumni szakkollégista a szakkollégiumi életéről beszélt, kiemelve a közösség megtartó erejét, a barátságokat, a lehetőségeket. A szakkollégium színvonalasan, a hallgatók érdekeit és szükségleteit szem előtt tartva, igazi közösségként tud működni, rengeteg nagyszerű ember munkájának és odaadásának köszönhetően.

A hálaadó ünnepségen mindazokról megemlékeztek, akik munkája ehhez hozzájárult, megköszönve nekik a segítséget és támogatást.

A konferencia délutáni programjának kezdetén Csorba Mónika osztotta meg gondolatait az elmúlt tíz évről. Beszámolójában kifejtette, milyen fejlődésen ment át a szakmai rendszer, hogyan alakult ki a kollégiumi közösség. Őt Budai Katalin HÖK-elnök követte, aki beszédében azt a kiemelkedő segítséget emelte ki, amit a szakkollégium nyújt hallgatói számára.

Az alkalomra Öröm és Hála címmel egy jubileumi évkönyv is megjelent, amelyben bemutatásra kerülnek az eltelt évtized eseményei, a szakmai program, valamint a szakkollégisták, a munkatársak és az alumni is – ezt Makkai László ismertette.

A nap végén Hadházi Renáta Cigány–magyar kétnyelvűség: Transzlingválás és nyelvi szocializáció című előadását hallgathatták meg a jelenlévők, a program utolsó elemeként pedig Szajkó Cintia mutatta be Roma nők a siker útján című kutatását.

A konferencia második napán animátor által vezetett lelki programmal, sportprogrammal készültek a szervezők. A szakkollégisták bemutathatták az elmúlt tíz év jegyében készült alkotásaikat, amelyek között képzőművészeti és irodalmi alkotás egyaránt szerepelt, de akadt társasjáték és tudományos munkát bemutató előadás is.

A kétnapos hálaadó konferencia közös imával zárult.

Az eseményről Mozgó Mónika részletes beszámolója, valamint a Boldog Romzsa Tódor-díjban részesültek névsora ITT olvasható.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria