Hálaadó szentmisét mutattak be az egri főiskola egyetemmé válásának ünnepén

Hazai – 2016. július 8., péntek | 19:05

Július 7-én, csütörtökön ünnepi szentmisét celebrált Ternyák Csaba érsek az Eszterházy Károly Főiskola egyetemmé válásának alkalmából az egri bazilikában.

Gróf Eszterházy Károly püspök egyetemi célra építtette Egerben a líceumot a 18. század második felében, álma azonban nem válhatott akkor valóra. Több mint 250 esztendő elteltével alakulhatott az épületben működő intézmény, a főpásztor nevét viselő Eszterházy Károly Főiskola egyetemmé. Hivatalosan július 1-jétől történt a változás, július 7-én ünnepségsorozattal tették emlékezetessé a napot. A bazilikában hálaadó szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek.

Isten iránti nagy hálával vagyunk együtt e napon, amikor 250 éves késéssel ugyan, de azt ünnepeljük, hogy Eszterházy püspök terve megvalósult – mondta a főpásztor köszöntőjében, majd hozzátette: a székesegyház még nem állt, az érseki palota déli szárnya sem volt még meg, amikor a nagy előd megálmodta, megtervezte és megvalósította az egyetemi ház épületét. Amint a gyermek is apja nevét viseli, mi is így nevezzük el róla a nagy művet: Eszterházy Károly Egyetem.


Amikor hálát adunk mindezekért, hiszem, hogy az égben Eszterházy püspök is velünk ünnepel – folytatta Ternyák Csaba, majd Szent II. János Pál pápa gondolatait idézve rámutatott: „a hit és az ész két szárny, amelyekkel az emberi szellem fölemelkedik az igazság szemlélésére”.

Még az Isten oltotta az emberek elméjébe azt a törekvést, hogy meg akarják ismerni az igazságot és önmagukat. Istent megismerve és szeretve pedig eljuthatnak önmaguk teljes igazságára – hangsúlyozta az érsek.

A szentmisén részt vettek a helyi politikai, társadalmi és tudományos élet képviselői is. A szertartás után Ternyák Csaba megáldotta az épület egyetemi tábláját.

A központi ünnepséget Liptai Kálmán rektor nyitotta meg, köszöntőjében úgy fogalmazott, a hit megható diadala ez a nap. Balog Zoltán miniszter az előkészítő munkálatok alaposságát, az intézmény nyitottságát méltatta. Az ünnepen átadták az egyetemvárosi okleveleket is. Az ünnepségsorozat kulturális programokkal zárult.

Forrás, fotó és videó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria