Hangáhítattal ünnepelték a feltámadást Békéscsabán

Hazai – 2019. május 2., csütörtök | 15:22

A Békés megyei szórványban élő görögkatolikusok vendége volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita Tamás-vasárnap előestéjén, április 27-én. „Húsvéti öröm a görögkatolikusoknál” címmel tartott előadást Békéscsabán, a belvárosi római katolikus plébánia közösségi termében.

Biró-Káplár Marcsi beszámolóját tesszük közzé az eseményről.

Tamás apostol nagypénteki szomorúságából kiindulva tette fel Kocsis Fülöp a kérdést, hogy miért Jézus sebeinek az érintését állította hite mércéjéül a tanítvány. Emberi természetünkhöz hozzátartozik, hogy nem elég csupán ismerni, eszünkkel felfogni vagy érteni valamit, több kell, mint ahogy Tamásnak is. Bizánci szertartásaink ebbe a több-be, a hús és csont érintésébe hívnak meg. Biztatott, hogy engedjük, érintse meg minden érzékszervünket a feltámadás élménye. Egész emberi természetünkben éljük meg az ünnep örömét, az új élet előízét, amely Jézus sebeiből fakad.

A rendezvényre a városban élő görögkatolikusok mellett nyitott szívű érdeklődők és a környékbeli hívek is eljöttek.

Az előadást követően lehetőség volt személyes találkozásra, beszélgetésre is az érsekkel. Az este a Páduai Szent Antal-székesegyházban római katolikus szentmisével folytatódott. Ezt követően Kocsi Fülöppel és a Szent Efrém férfikar közreműködésével vecsernyét végeztek.

Az estet a Szent Efrém férfikar hangáhítata zárta.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria