Hármas ünnepet ült a ramocsaházi egyházközség

Hazai – 2020. október 14., szerda | 16:55

Hármas ünnepre hívta Lázár István, Baktalórántháza plébánosa az egyházközség egyik filiája, Ramocsaháza híveit október 11-én, vasárnap. A közösség a Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának irodaigazgatója által bemutatott búcsúi misén hálát adott megújuló templomáért, és a közadakozásból készült Magyarok Nagyasszonya-szobor megáldását ünnepelték.

Azok, akik a templom felújításában részt vettek, elkezdtek belülről is megújulni, hiszen az emberre visszahat a tevékenysége. Ki milyen munkát, feladatot végez, aszerint alakul benső világában – fogalmazott a homíliában Krakomperger Zoltán, és Sík Sándor szavaival erősítette meg a keresztény ember azon törekvését, hogy átlagon felüli ember legyen, aki Isten tetszését keresi: „Hogyan tudunk mi önmagunk fölé növekedni? Csak azáltal, ha belekapaszkodunk abba az Istenbe, aki saját életét Szentlelke által árasztja felénk, hogy tudjunk önnön magunk fölé növekedni.” 

Aki megengedi, hogy életében jelen legyen az örömhír, az arról tanúskodik, hogy Istenben megtalálja azt, aki folyamatosan növeli őt önmaga fölé. Ennek köszönhetően legyőzheti mindazokat a romboló benső indulatokat, amelyek nemcsak a saját lelkében tesznek kárt, hanem az ember környezetében is – hangsúlyozta Krakomperger Zoltán, majd a Szűzanyát, a Magyarok Nagyasszonyát állította példaként a hívek elé, kiemelve: Mária teljesen összekapcsolódott Jézussal, és ebből az egybekapcsolódásból áldások fakadtak számára.

A homíliát ITT olvashatják.

Az búcsú alkalmával megáldott Magyarok Nagyasszonya-szobor Köteles István képzőművész alkotása: fehér kőből készült, 140 centiméter magas, aranyozott díszítésű. A szobor talapzatát és emléktábláját Veres András ramocsaházi műköves mester készítette.

*

„A ramocsaházi Magyarok Nagyasszonya-templom alapkövét 1940. május 5-én tették le. A templomszentelést 1943. november 7-én ünnepelték. Az utolsó nagyobb külső felújítás 1999-ben történt, a templombelső 2003-ban újult meg.

Az idei felújítás keretében tetőjavítást végeztek, és elkészült a templom külső hőszigetelése. Emellett felújították a templomkertben található II. világháborús emlékművet és elkészült a Magyarok Nagyasszonya-szobor.

A ramocsaházi Magyarok Nagyasszonya-búcsúról készült videót ITT nézhetik meg. 

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kovács Ágnes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria