Harmincéves a női cursillo Szombathelyen

Hazai – 2021. február 1., hétfő | 19:15

A Cursillo mozgalom Szombathelyi Egyházmegyében élő tagjai január 29-én tartották idei első szentmiséjüket a szombathelyi székesegyházban. A szertartás egyben emlékezés is volt a harminc éve, 1991. január 7–10-e között megtartott első szombathelyi női cursillóra.

Székely János megyéspüspök az evangéliumra visszautalva hangsúlyozta: Isten szavában titokzatos erő van, magától terem. Aki nyitott szívvel befogadja ezt a titokzatos magot, abban ez szárba szökken és termést hoz. Isten szava nem betű, hanem lélek és élet, saját szívét tette bele a szavaiba. Isten szava olyan, mint a mustármag, amely felnőve hatalmas fává terebélyesedik.

Ilyen a cursillo is: mustármagját az 1940-es években vetette el Isten Eduardo Bonin lelkében, aki maga vallásos családban nőtt fel, de látta, hogy sok az Istentől eltávolodott ember. Azon gondolkodott, hogyan lehetne ezt megváltoztatni; rájött, hogy a barátság, a szeretet az, amin keresztül át lehet adni az evangéliumot. Ugyanilyen fontos volt számára, hogy ez az üzenet ne csak a templomba járó emberekhez szóljon, hanem az eltávolodottakhoz is.

Isten szeret téged – ezt a legjobb hírt akarja a cursillo átadni az embereknek, és a lehető legjobb módon, a barátság, a szeretet, az őszinteség útján, hiteles tanúságtételekkel. A mozgalomból számos gyümölcs is fakadt: papi és szerzetesi hivatások, számos lelkiségi kezdeményezés – mutatott rá a főpásztor.

A szentmise ITT visszanézhető.

*

A kezdeményezés gyökerei a spanyol polgárháború éveire nyúlnak vissza. Amikor a spanyol katolikus egyház új közösségi formákat és módszereket kezdett keresni, akkor fektették le e sajátos lelkiségi mozgalom alapjait, amelyek a személyes segítségnyújtáson felül az alapelgondolás szerint az Egyház megújulásához is vezetnek. A mozgalom teljes elnevezése Cursillo de Cristiandad, vagyis a kereszténységről szóló rövid tanfolyam. A mozgalom – kisebb változtatásokkal – később a világ számos országában elterjedt és több millió embernek adott életre szóló élményt, valamint modern világunk mindennapjaiban is eredményesen alkalmazható lelki módszertanokat ahhoz, hogy környezetünk kihívásainak valóban keresztény lelkülettel tudjon megfelelni. A mozgalom képviselői közösségi alkalmak megteremtésével, előadások, beszélgetések szervezésével, tanúságtételek közvetítéséve igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy hívők és keresők számára egyaránt valódi lelki perspektívát jelentsen a kereszténység megélése a mindennapok során.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria