Harminchárom libanoni keresztény templom helyreállítását támogatja hazánk

Hazai – 2019. május 9., csütörtök | 14:39

Magyarország másfél millió dollárt különített el harminchárom libanoni keresztény templom helyreállítására, illetve felújítására – jelentette be Szijjártó Péter a magyar és a libanoni külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján május 8-án, Bejrútban.

Libanon a legközelebbi biztonságos országként mintegy másfél millió szíriai háborús menekültet fogadott be, de szeretné, ha ők minél előbb hazatérhetnének, hogy az ország meg tudja őrizni stabilitását. A magyar kormány támogatja ezt az elképzelést, segíti ennek megvalósítását, mert Magyarországnak is érdeke a stabilitás fenntartása a közel-keleti országban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán bejrúti tárgyalásai végeztével.

Szijjártó Péter Bejrútban találkozott Béchara Boutros Raï maronita pártriárkával.

A külügyminisztériumban közös sajtótájékoztatót tartott hivatali kollégájával, Dzsebran Basszil libanoni külügyminiszterrel. A magyar miniszter elmondta: Magyarország másfél millió dollárt különített el harminchárom libanoni keresztény templom helyreállítására, illetve felújítására. Ennek a programnak az első fázisa, amelynek keretében tizennégy templomot állítottak helyre, befejeződött, éppen most adták át őket, és felkészültek a második fázis elkezdésére, amelyben tizenkilenc templomot renoválnak.

Szijjártó Péter miniszter beszédet mond a libanoni Szmar Dzsbeilben, a magyar kormány támogatásával felújított középkori keresztény templom felújítása alkalmából tartott ünnepségen 2019. május 8-án

Dzsebran Basszil libanoni külügyminiszter megköszönte a templomok felújítására adott támogatást, és kifejezte bizalmát abban, hogy minél több nagy ország követi Magyarország példáját, és segíti majd a libanoni keresztényeket. Rámutatott, hogy a keresztények továbbra is komoly veszélyben vannak, főleg a Közel-Keleten és másutt Ázsiában, példaként felhozva a közelmúltbeli Srí Lanka-i merényleteket. Éppen ezért elengedhetetlen Libanon támogatása annak érdekében, hogy segíteni tudja az országban élő keresztény közösségeket, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ne kényszerüljenek elhagyni hazájukat.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria