Harminchat diák végzett a szalézi rend műhelyiskolai mintaprogramjának első évfolyamában

Hazai – 2021. szeptember 28., kedd | 17:15

Harminchat, korábban a szakképzésből kimaradt diák tett sikeres szakmai vizsgát a szalézi rend műhelyiskolai mintaprogramjában – közölte a Szalézi Intézmény Fenntartó szeptember 27-én, hétfőn az MTI-vel.

Mint írták: az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával létrehozott „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram” keretében negyven 16 év feletti, a szakképzésből lemorzsolódott diák kezdte meg tanulmányait 2020 júniusában Kazincbarcikán, műhelyiskolai keretek között. Az új oktatási forma lényege, hogy a tanulók kizárólag gyakorlati képzésben részesülnek, tanulmányaikat munkahelyi keretek között, maximum ötfős csoportokban végzik.

A diákok a választott szakmát így „nagyon személyes, mester-tanítvány viszony keretein belül sajátíthatják el”. A minimum 6, maximum 24 hónapig tartó képzés végén sikeres vizsga esetén részszakma-képesítést kapnak – olvasható a közleményben.

Az első évfolyamon néhány napja végzett diákok közül 14-en úgy döntöttek, hogy visszatérnek a szakképzésbe, mert teljes szakmát kívánnak szerezni. Ezek a fiatalok a műhelyiskola nélkül 16 évesen, végzettség nélkül hagyták volna el a szakoktatás rendszerét, a műhelyiskolai sikerek hatására viszont folytatják a tanulmányaikat.

Kiemelték: a műhelyprogramban végzettek többsége a vizsganapot követően már munkába állt, mindössze öten keresnek még munkát.

Forrás: MTI

Fotó: Teddképessé.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria