Hatvan év után újra görögkatolikus fenntartású közoktatási intézmény nyílt Makón

Hazai – 2020. szeptember 11., péntek | 19:10

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda felújított épületét Makón. A szertartást Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezette, tanítást Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mondott. A megjelenteket Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte; az óvodás gyermekek műsorral készültek az alkalomra.

A görögkatolikus közösség megalakulásától, az 1740-es évektől egészen az 1948-as államosításig működtetett iskolát Makón. A dinamikusan fejlődő helyi felekezet újra aktív szerepet vállalhat a város közoktatásában a most átadott Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda működtetésével.

Az intézményt az Istenszülő születésnapján szentelte meg Kocsis Fülöp érsek-metropolita, aki az ünnepi nap reggelén Szent Liturgiát végzett a makói templomban.

Az óvoda fenntartását a Szeged-Csanádi Egyházmegyétől vette át szeptember elsejétől a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Családon belül vagyunk. Örömmel adjuk át az intézményi feladatokat görögkatolikus testvéreinknek, akik hagyományaikkal, jelenlétükkel gazdagságot jelentenek az egyházi és városi közösség számára is – hangsúlyozta Kiss-Rigó László megyéspüspök.

Az óvoda épülete, mely a jövőben a szolnoki Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola telephelyeként működik majd, egy TOP-os projektnek köszönhetően a közelmúltban teljeskörűen megújult. A mintegy 54 millió forintos pályázati forrásból és közel 20 millió forintos önerőből megvalósuló beruházás során energetikai korszerűsítés, nyílászárócsere, szilárd burkolatú udvar kialakítása valósult meg. Ezenkívül belső átalakítás és akadálymentesítés történt, illetve új eszközöket szereztek be.

Mindent megteszünk azért, hogy nevelő munkánkat áthassa a végtelen gazdag görögkatolikus szellemiség. Gyermekeink játék közben érnek, álmodnak és készülnek az iskolára – hangsúlyozta Ankesné Juhász Ilona óvodavezető. Elmondta, a megújult falak között hat óvónő, három dajka, két technikai dolgozó és Biró István óvodalelkész gondoskodik majd a 63 beiratkozott kisgyermekről, akik műsorral és saját készítésű ajándékokkal is megörvendeztették a jelenlévőket.

Mindaz, amit ők az óvodában hallanak, tesznek és együtt megélnek majd, járja át szívüket, és keltse fel bennük a vágyat a szoros istenkapcsolatra. Ezt segítse az itteni falak között eltöltött néhány év – emelte ki köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere. Háláját fejezte ki a görögkatolikusoknak a település sokszínű vallási életében betöltött szerepükért, és azért, hogy most óvodai szolgálattal is erősítik közösségi életüket.

Az ünnepség agapéval folytatódott, majd délután a Forgatós együttes táncházával zárult.

Szöveg és fotó: Szabó Anita/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria