Henszlmann-díjat kapott Spányi Antal székesfehérvári püspök

Hazai – 2009. május 26., kedd | 15:02

A kiemelkedő elismerésben idén Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök részesült a műemlékek példaértékű felújításáért, nagyszabású kultusztörténeti, művészettörténeti konferenciák, kiállítások szervezéséért, valamint műtárgyvásárlások, restaurálások támogatásáért. A díjátadásra a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, május 25-én, hétfőn, délután került sor.

A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat vezetősége 1989-ben döntött a Henszlmann Imre díj alapításáról azon magánszemélyek, intézmények jutalmazására, akik kiemelkedő szinten támogatják a magyar régészet, művészettörténet, iparművészet és műemlékvédelem ügyét.

A Társulat először ítélte oda a Henszlmann-díjat megyéspüspöknek. 1994-ben a székesfehérvári egyházmegye papja, Szilárdfy Zoltán művészettörténész tanár vehette át az elismerést.

1878. március 31-én, azaz 130 éve alakult meg az Országos Régészeti és Embertani Társulat, amely a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat jogelődje (mai nevüket 1970 óta használják). Pulszky Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, volt a Társulat első elnöke. A Társulat tevékenysége kiterjed a régészet és a művészettörténet minden területére. Előadásokat, vitaüléseket, szakvezetéssel egybekötött kiállítás-látogatásokat, évente szakmai vándorgyűléseket szerveznek, közgyűlésünkön kitüntető érmeket adnak át az egyes szakterületeken kiváló teljesítményt nyújtó tagjainknak és támogatóinknak. A társulat tagjai régészek, művészettörténészek, műemlékvédelmi szakemberek és olyan civilek, akik érdeklődnek kulturális örökségünk iránt. A szakmai munka a szakosztályok keretein belül zajlik, ezek: a Művészettörténeti, a Régészeti, az Archaeometriai és a Búvárrégészeti Szakosztályok.

A Társulat feladatának tekinti, hogy mindazokat a társadalmi tevékenységeket számon tartsa, a maga szakmai tekintélyével elismerje és támogassa, amelyek a magyar régészetet, művészettörténetet és műemlékügyet szolgálják, előbbre viszik. Az elért kimagasló eredményeket e célra alapított Henszlmann Imre díjjal ismeri el.

A Székesfehérvári Egyházmegye honlapján további képek láthatók az eseményről, valamint elolvasható Mikó Árpád művészettörténész laudációja is.

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír