Hetven család fűthetett télen napenergiával Tiszabőn a Máltai Szeretetszolgálat segítségével

Hazai – 2021. április 17., szombat | 19:41

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Felzárkózó Települések és az E.ON Hungária Csoport mintaprogramjának célja az volt, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen minden három vagy háromévesnél fiatalabb gyereket nevelő családnál legyen legalább egy tiszta, környezetbarát módon fűtött és műszaki szempontból is biztonságos helyiség a télen.

Április 15-én véget ért a hivatalos fűtési szezon, így ezen a napon Tiszabőn is lezárult a szociális naperőműhöz kapcsolódó program első idénye. A település határába telepített egyhektáros napelempark által termelt bevételből hetven kisgyermeket nevelő család kapott jelentős támogatást a teljes fűtési szezonban, amit az előrefizetős mérőórákra töltöttek fel minden hónapban.

A családok norvég fűtőtesteket használtak, az elektromos eszközök kiváltották a többnyire öreg kályhákat. A berendezéseket a fűtési idény végén visszavette a szeretetszolgálat, és a következő idényben újra kihelyezi majd a támogatásban részesülő családokhoz.

Tiszabőn számos családhoz földkábellel kötötte be az áramot az energiacég, előrefizetős mérőórákat telepítettek, a szeretetszolgálat pedig elektromos fűtőpaneleket helyezett ki a támogatásban részülő családok otthonaiba. A támogatást minden hónapban ugyanabban az időszakban töltötték fel az előrefizetős mérőkre, ezzel segítve a családi költségvetés tervezését. A feltöltött összeg megközelítőleg fedezte az elektromos fűtés miatt megnövekedett költségeket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai április 15-én megkezdték a használatba adott fűtőpanelek összegyűjtését. Tasi Krisztina tiszabői programvezető elmondta, hogy néhány kisgyermekes család, illetve egy beteg, idős hölgy is kérte, hogy a hideg időre tekintettel még maradhassanak a fűtestek. „Ennek nincs is akadálya, az óra feltöltéséhez újabb kódot azonban már nem tudunk adni.”

Tasi Krisztina az első szezon tapasztalatiról szólva kiemelte: egyre inkább közösségi szinten gondolkozik a település lakossága, így például már nemcsak a saját problémáikat látják, hanem másokra is odafigyelnek.

Volt olyan kisgyermekes család, ahol az osztásnál azt mondták: tudják, hogy a szomszéd utcában a fogyatékos fiával lakó néni náluk is nehezebb körülmények között él, inkább oda vigyék a nekik szánt panelt. Így is történt.”

Az első fűtési szezonban hetven családot tudott támogatni a program, bár ennél jóval több igénylés érkezett. A most kimaradók megértéssel fogadták a döntést.

Értékteremtő volt, hogy a családok ilyen szempontból is tudtak egymással szolidaritást vállalni, nem akadt konfliktus abból, hogy egy másik, jobban rászorulónak ítélt család kapta a fűtőpaneleket és az előre fizetős villanyórákat.”

Ezek a villanyórák felelős, előre tervező fogyasztásra nevelik a családokat, ezért a szociális munka keretében gyakran energiagazdálkodási tanácsokat is adtak a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai.

Tasi Krisztina hozzátette: óriási érték, hogy az új rendszer tisztán tartható környezetet teremtett, hiszen a kisbabákat nevelő családok otthonaiban az elektromos fűtőpaneleknek köszönhetően ezen a télen füstmentesen volt meleg. A rossz minőségű, többféle éghető anyaggal fűtött kályhák nagy része ugyanis nemcsak a kéményen át, hanem a repedéseken keresztül bent a házban is füstöl. De a település fejlődése kapcsán az is beszédes tény, hogy a falu szélén található napelemparkot semmiféle rongálás nem érte.

A Máltai Szeretetszolgálat 2016 óta van jelen Tiszabőn, ahol korábban a házak egy részében semmilyen fűtés nem volt, és több lakott épületről a nyílászárók is hiányoztak.

A szociális naperőműprogram weboldala ITT érhető el.

Forrás és foró: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria